Politika

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine: Sedmi pokušaj da se nađe rešenje nakon odluke o ukidanju dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2024

-

10:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou održava se danas u Briselu. Glavni pregovarači sedmi put su došli u Spoljnopolitičku službu EU kako bi sa evropskim posrednikom Miroslavom Lajčakom radili na pronalaženju rešenja za situaciju nastalu odlukom Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara. U međuvremenu, odnosi dve strane zategnuti su iznova najnovijim dešavanjima nakon što je Priština zabranila ulazak patrijarhu Porfiriju na teritoriju KiM.

U Briselu je nešto pre 10 sati počeo trojni sastanak delegacije Beograda koju predvodi direktor Kancelarije za KIM i glavni pregovarač Petar Petković sa svojim ekspertskim timom i delegacije Prištine pod posredstvom EU. 

Kada je reč o očekivanjima u Evropskoj uniji, i ovog puta su u Briselu optimistični, a specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak je uoči ove runde razgovora rekao da je pozvao obe strane kako bi radili na pronalaženju održivog, privremenog rešenja za one na koje je uticala odluka CBK. Rekao je da je uveren da do rešenja može da se dođe, ali da obe strane morju da pokažu fleksibilnost i da budu spremne na kompromis.

Slično kaže i portparol Evropske komisije Peter Stano, koji je rekao da se Evropska unija nada od svakog sastanka da će biti onaj finalni kojim će se doći do nekog rešenja.

Što se tiče Beograda i Prištine, i ovoga puta u Brisel odlaze glavni pregovarači - direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji dolazi sa grupom finansijskih eksperata, a sa strane Prištine tu je pregovarač Besnik Bisljimi. 

Podsetimo, u nedelju je istekao prelazni rok koji je Centralna banka u Prištini odredila za početak primene uredbe o zabrani dinara. Prilagođavanje je, prema rečima kosovskih vlasti, izvršeno, a reporterka Euronews Srbija sa KiM navodi da nije i dalje poznato šta je to prilagođavanje tačno podrazumevalo. Srbi koji žive i severno i južno od Ibra kažu da su u medijima videli pozive da otvore račune u kosovskim bankama, kao i da je ostalo nejasno kako će njihov novac dolaziti u te banke.

Prelazni rok istekao je 11. maja u ponoć, a u Prištini su već najavili da će biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra. U prelaznom periodu nisu izricane kaznene mere, ali su građani informisani o primeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

Iz Kancelarije za KiM poručuju da se sastanak dešava u svetlu zabrane ulaska patrijarha Porfirija na teritoriju Kosova i Metohije.

Prethodni sastanak, šesti po redu, održan je krajem prošlog meseca u Briselu tokom kojeg nije bilo pomaka u pregovorima. 

Andrić Rakić: Prostora za dogovor sada zaista nema

Govoreći o očekivanjima od nove runde dijaloga, Milica Andrić Rakić iz NVO "Nova društvena inicijativa" iz Kosovske Mitrovice kaže da ne bi rekla da postoje sada neka očekivanja građana, da dijalog jako dugo nije proizveo rešenje.

Euronews TV

"Ne verujem zaista da ćemo danas imati pozitivne vesti i mislim da je to generalno raspoloženje u zajednici. Prosto je dijalog ostao bez alata da izdaje rešenja. Uz to se na Kosovu veoma aktivno priča o mogućnosti novih izbora, čak se i pominju neki datumi. Ukoliko zaista izbori budu toliko brzo raspisani, to ćemo praktično znati u narednih nekoliko dana, šanse da se nešto sprovede u vezi sa dijalogom u toku izborne kampanje su ravne nuli. Uz to, bliži se trenutak da treba da se glasa u Savetu Evrope o aplikaciji Kosova za članstvo u ovu instituciju. Kosovskog zahteva nema na agendi, kako stvari stoje, verovatno neće biti, to će dodatno antagonizovati kosovske vlasti, oni će verovatno nastaviti sa nekim eskaliranim potezima, upravo zbog nezadovoljstva ishodom tog sastanka. Tako da prostora za dogovor sada zaista nema", rekla je ona.

Kada je reč o isteku tranzicionog perioda, Andrić Rakić kaže da je su u tom periodu građani trebalo da budu informisani kako da otvore račune u kosovskom sistemu.

"Ali ono što se međuvremenom desilo je priznanje Prištine da ipak nije dovoljno samo otvoriti račune, treba naći tehnički način kako da novac legne na te račune. I u tom smislu su se promenila okolnosti nakon stupanja na snagu tranzicionog perioda. A oni nisu dali to rešenje kako da novac legne na te račune. I u tom smislu nije racionalno da se sada primenjuju neke kaznene mere prema građanima kada već postoji to priznanje da dodatno nešto mora da se dogovori. 

Ističe da se i dalje se u glavnim trgovinama i restoranima koriste dinari.

Na pitanje kako na građane utiče i odluka o zabrani ulaska na Kosovo patrijarhu i sedmorici arhijereja, Andrić Rakić kaže da misli da je sve to posledica dešavanja u Savetu Evrope.

"Mi kao zajednica svakako, dakle, gubimo šta god da se desi na dan glasanja, bilo da pođe po volji Kosova i da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, tada mogu da se očekuju neke odgovori od srpske strane, koji mogu da se loše odraze na srpsku zajednicu na Kosovu, a ako Kosovo ne dobije glasanje ili ne bude pozitivno glasanje, možemo da očekujemo ovakve pritiske na srpsku zajednicu", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija