Politika

Do 9. avgusta rok za zamenu srpskih vozačkih dozvola na Kosovu: "Hteli to ili ne, svi će biti primorani to da urade "

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

13/05/2024

-

21:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prištinske institucije saopštile su da od 10. maja građani mogu da zamene vozačke dozvole koje su izdale srpske institucije na one koje izdaju prištinske vlasti. Kako je saopšteno, zamena vozačkih dozvola trajaće do 9. avgusta, a svi građani moći će da se prijave putem elektronskog obrasca na stranici policije. Kako je saopštio kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja pre dva dana, za jedan dan 29 ljudi je zatražilo zamenu vozačke, a analitičari ocenjuju da će, hteli to ili ne, vozači na KiM biti primorani da zamene dozvole.

Pravo na zamenu vozačkih dozvola, kako je saopšteno, imaju vozači koji su ih dobili u periodu od juna 1999. do 9. maja ove godine, ali i oni koji su vozačke dobili u vreme SFRJ ili SRJ, pre 1999. godine.

"Svaki građanin mora dostaviti dokumenta uključujući ličnu kartu, original vozačku dozvolu izdatu od strane srpskih vlasti, zdravstveno uverenje, dokaz o uplati takse i originalnu vozačku dozvolu izdatu od UNMIK-a ili RKS-a ukoliko se podnosi zahtev za dodavanje kategorija", rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Administrativni troškovi iznose od 35 do 65 evra, zavisno od kategorije, a prihvatljivo je samo zdravstveno uverenje, koje košta dodatnih 15 evra i koje izdaju isključivo kosovske medicinske ustanove. 

Srbi smatraju da u procesu nedostaje koordinacija sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

"Ovaj ceo proces je malo problmatičan, pre svega javilo se to pitanje šta će na primer da bude sa ljudima koji su preregistrovali svoja vozila, odnosno voze vozila registrovana na neke gradove  u centralnoj Srbiji i voze ih uz ovlašćenje. Postavlja se pitanje šta će biti sa tim dozvolama. Znamo da će one biti vraćene, međutim mi ne znamo da li će ih kosovska vlda ili Ministarstvo unutrašnjih poslova poništavati ili će ih samo smatrati nevažećim", rekao je Aleksandar Šljuka iz NVO "Nova društvena inicijativa".

Za međunarodne predstavnike, potez kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova znači korak više ka integraciji nevećinskih zajednica.

"Sjedinjene Države pozdravljaju odluku kosovske vlade da olakša izdavanje kosovskih vozačkih dozvola svim građanima Kosova. Podržavamo napore koji omogućavaju dalju integraciju i unapređuju našu zajedničku viziju inkluzivnog, multietničkog Kosova", rekao je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

Zamena vozačkih dozvola, sa srpskih na kosovske, odnosi se na građane koji žive u četiri opštine na severu, jer je onima koji žive južno od Ibra korišćenje tih dozvola već godinama zabranjeno.

Simonović: Vozače na severu Kosova niko neće ni pitati za mišljenje

Govoreći o tome koliko prijava očekuje, Srđan Simonović iz Humanog centra Mitrovica kaže da je prema rečima Svečlje podneseno 29, od toga samo dva u opštini Zvečan. Ističe i da vozače na severu Kosova niko neće ni pitati kakvo je njihovo mišljenje.

Euronews TV

"Mislim da će, hteli to ili ne, svi biti primorani da te dozvole promene. Ovde se javlja jedna vrlo, čudnovata situacija zato što ti vozači sa severa, koji su bili na neki način vezani za mesta po dubini Kosova i Metohije, a naročito oni koji su putovali u Grčku ili Makedoniju, oni su već te dozvole zamenili. Ovde govorimo o ljudima koji su isključivo vezani za putovanja prema centralnoj Srbiji, odnosno prema severu. Tako da mislim da su ovo jednostavno jedan način na koji Priština pokušava da kompletira, odnosno da uspostavi kontrolu u svim segmentima", rekao je on.

Kako dodaje, nije se videlo da je ovo bio predmet nekih dogovora.

"Moramo uzeti u obzir da Priština zaista u ovom momentu ima mehanizme kontrole, odnosno da je jednostavno svakodnevni život, a i bezbednost građana severa prepuštena njima. Odnosno, postoji jedna stara poslovica da se ne raspravlja sa čovekom koji drži uperenu cev u tebe, mi smo u nekom slučaju u takvoj situaciji. Jednostavno, mislim da će svi vozači morati to da urade", rekao je Simonović.

Na pitanje da li je jasno šta će biti sa ljudima koji su preregistrovali svoja vozila na neke od gradova u centralnoj Srbiji i voze ih uz ovlašćenje, Simonović ističe mi su već čuli da su postojala neka upozorenja od strane samih policajaca koji su jednostavno na jedan način govorili da to neće biti moguće za neki duži vremenski period.

"Ja sam prilično siguran da kako su se sve ove odluke pravile mimo bilo kakvih dogovora da će jednom, sada ne bih se usudio da predvidim kada, ali sam siguran da će u nekoj bližoj budućnosti uslediti takva odluka i da će se na neki način to zabraniti. Osim ukoliko se ne dođe do nekog dogovora, ali vodeći se iskustvom koje imamo do sada, apsolutno nijedan dogovor koji štiti srpske interese do sada nije postignut niti je bilo koje pravo Srba ovde na neki način ostvareno", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija