Politika

Članstvo Kosova u Savetu Evrope nije na dnevnom redu, Gervala: Priština do kraja maja šalje statut ZSO ustavnom sudu

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2024

-

10:41

Članstvo Kosova u Savetu Evrope nije na dnevnom redu, Gervala: Priština do kraja maja šalje statut ZSO ustavnom sudu
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala saopštila je da je pismom obavestila Savet Evrope da će Priština do kraja maja uputiti kosovskom ustavnom sudu predlog statuta Zajednice srpskih opština.

Priština je prethodno saopštila da je formiranje ZSO postavljeno kao uslov za prijem Kosova u Savet Evrope.

Gervala je na Fejsbuku navela da je u pismu predsedavajućem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Ruzopulosu navela da Priština priprema nacrt statuta za uspostavljanje "mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu".

"Nacrt obezbeđuje ne samo puno poštovanje Ustava i zakona Republike Kosovo, već u isto vreme sprečava nedozvoljene intervencije spolja, kako u opštinama tako i širom'' KiM, napisala je Gervala.

Pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope (SE) nije se, uprkos očekivanjima Prištine, našlo na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope, koji će zasedati danas i sutra u Strazburu, saznaje Tanjug.

Tanjug/DOPISNIK KiM

 

Dnevni red je usvojen i na njemu se nije našlo pitanje članstva, ali je dnevni red sklon promenama i može se desiti da ovo pitanje bude uvršteno i na samom ministarskom sastanku.

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja rekla je za Tanjug da misli da je nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa njegovim kolegom Emanuelom Makronom došlo do određenih promena u stavovima pojedinih zemalja, pre svega Italije i Francuske, i izrazila nadu da se o prijemu Kosova u SE neće uopšte raspravljati na predstojećem Komitetu ministara.

PSSE je 16. aprila usvojila preporuku na osnovu izveštaja Glavne izvestiteljke za prijem Kosova u SE Dore Bakojani da se Kosovo primi u članstvo SE. Bakojani je preporučila članstvo Kosova u SE, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova koje je ona prvobitno navela, a to je sprovođenje odluke ustavnog suda u Prištini o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani i to tek osam godina nakon donošenja.

Duga dva uslova - formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje problema eksproprijacije zemljišta u opštinama gde žive uglavnom Srbi Priština nije ispunila. Kurti je na sednici vlade u Prištini rekao da je apsurdan zahtev da se nacrt statuta ZSO uputi Ustavnom sudu u Prištini, što je po ranjijim stavovima Nemačke i Francuske uslov da se pitanje članstva Kosova u SE nađe na dnevnom redu Komiteta ministara spoljnih poslova 46 zemalja članica SE. Francuska, Nemačka i Italija smatraju da članstvo Kosova u SE treba da bude odloženo dok Priština ne dokaže da je posvećena formiranju ZSO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija