Politika

Petković: Savet Evrope ne sme da nasedne na prevaru Kurtija

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2024

-

14:23

Petković: Savet Evrope ne sme da nasedne na prevaru Kurtija
Petković: Savet Evrope ne sme da nasedne na prevaru Kurtija - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je u toku pokušaj velike prevare Aljbina Kurtija, uz podršku njegovih pojedinih mentora, koji su, da bi obmanuli Savet Evrope, u poslednji čas, pred početak sastanka Komiteta ministara SE, poslali pismo, u kome navode da će do kraja meseca navodno ispuniti svoju obavezu i poslati nacrt statuta ZSO tzv. ustavnom sudu Kosova.

Petković je naglasio da Savet Evrope ne sme da nasedne na prevaru, jer sve što trenutno Kurti radi nema veze sa Dijalogom, već samo sa njegovim jednostranim i nasilnim potezima, uperenim protiv srpskog naroda na KiM.

U pismu se dodatno kaže kako taj statut sastavlja Kurti, u koordinaciji sa njemu lojalnim Srbima sa Kosova, a na osnovu dokumenta koji je izradila nemačka fondacija Fridrih Ebert, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Petković je rekao da je reč je o čistom falsifikatu, putem kojeg Kurti želi da izbegne svoje obaveze iz dijaloga i to obrazložio u sedam tačaka.

"Prvo, prema postignutim sporazumima u Briselu, konačni Statut se dogovara i usvaja u dijalogu na visokom nivou, tako da nema govora da to može da bude jednostrani akt Prištine! Drugo, takođe prema sporazumima, Nacrt Statuta ZSO je u nadležnosti Upravljačkog tima, koji je 2. maja 2023. u Briselu, u Dijalogu na visokom nivou, predstavio svoj Nacrt. Treće, Upravljački tim čine Srbi sa Kosova i Metohije i oni zvanično po ovom pitanju zastupaju interese srpskog naroda na KiM, sa kojima su više meseci usko kordinirali na pisanju Nacrta Statuta", rekao je Petković.

Petković je kao još jedan dokaz da se radi o falsifikatu naveo i da je 21. oktobra 2023. velika petorka, zajedno sa Lajčakom Beogradu predstavila Nacrt Statuta ZSO koji je izradila EU.

"Beograd je izrazio spremnost da radi na tom dokumentu, kao dobroj polaznoj osnovi, za sastavljanje konačnog Statuta. Pozitivan stav prema ovom dokumentu smo jasno iskazali u delu koji se odnosi na poštovanje Sporazuma iz 2013. i 2015, i bez zalaženja u pitanja koja bi bila statusnog karaktera", rekao je Petković.

Dodao je i da je Nacrt Statuta EU Kurti javno odbio i rekao da o njemu ne želi da razgovara.

"Šesto, nemoguće je da nevladine organizacije pišu statut ZSO, a još manje da se takav dokument podmeće kao nekakav zvaničan predlog. Sedmo, nikakva mala družina koja se okupila oko nelegitimnih albanskih gradonačelnika ne može da bude legitimni predstavnik srpskog naroda, sa kojima bi Kurti razgovarao o Satutu, posebno imajući u vidu da su ti pojedinci osvojili 3,5 odsto albanskih glasova na severu, dok je te izbore srpski narod bojkotovao", rekao je Petković.

Podsetimo, ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala saopštila je da je pismom obavestila Savet Evrope da će Priština do kraja maja uputiti kosovskom ustavnom sudu predlog statuta Zajednice srpskih opština.

Priština je prethodno saopštila da je formiranje ZSO postavljeno kao uslov za prijem Kosova u Savet Evrope.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom najave Prištine da će tzv. kosovskom ustavnom sudu dostaviti do kraja maja svoj nacrt Statuta Zajednice srpskih opština da je u pitanju još jedan trik Aljbina Kurtija i njegovih pomagača i lobista, ali ne i ozbiljan pokušaj.

"Reč je o još jednom triku koji zajednički sprovode Aljbin Kurti i njegovi pomagači uključujući i Geralda Knausa i sve druge njihove lobiste. Oni sami kažu da će oni dostaviti svoj tekst do kraja maja. A ko ste vi da dostavljate svoj tekst? U Briselskom sporazumu je sasvim jasno da to treba da radi menadžment Srbije ili ako se mi saglasimo, kao što smo se kontekstualno, konceptualno i u načelu, saglasili da to bude tekst koji je predala EU - kakve veze oni imaju sa tim i šta imaju da dostavljaju bilo šta", poručio je Vučić.

Vučić je istakao da je naravno reč o triku zato što, kako je rekao, Englezi sada pritiskaju sve druge da se prihvati članstvo Kosova u Savetu Evrope.

"Tako da je to još jedan pokušaj, a da li će oni to da urade ili ne, to ne mogu da znam. Ali naravno da je reč o triku, a ne ozbiljnom pokušaju da se bilo šta uradi u pravcu sprovođenja sporazuma iz Brisela iz 2013. i 2015. godine, čak i o nacrta Statuta koji je podnela EU nedavno i sa kojim smo mi, kao što sam rekeo, saglasni", naveo je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija