Politika

Preliminarni rezultati: Kako izgleda raspodela mandata u skupštinama Beograda, Novog Sada i Niša

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

02/06/2024

-

23:50

Preliminarni rezultati: Kako izgleda raspodela mandata u skupštinama Beograda, Novog Sada i Niša
Tanjug/Marko Đoković - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su održani lokalni izbori u 89 gradova i opština na kojima je pravo glasa imalo više od 4,2 miliona građana. Prvi preliminarni rezultati koje su objavili Ipsos i Cesid pokazali su da je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke ondnela pobedu na izborima za gradsku vlast u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Prema procenama Cesida i Ipsosa u Beogradu je, na osnovu 92,6 odsto obrađenog uzorka, najviše glasova osvojila je lista "Beograd sutra" sa 52,9 odsto glasova.

Na drugom mestu je lista "Kreni promeni" sa 17,5 odsto, dok je treće mesto zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,3 procenata.

Četvrto mesto je, prema procenama, pripalo listi "Mi snaga naroda" koja je osvojila 9 odsto glasova. U beogradski parlament će još i Ruska stranka sa 1,2 odsto.

U Novom Sadu je, na osnovu 89 odsto obrađenog uzorka Cesida i Ipsosa, najviše glasova osvojila lista "Novi Sad sutra" – 53,1 odsto.

Sledi lista "Udruženi za slobodni Novi Sad" sa 24 odsto, a na trećem mestu je lista "Kreni promeni" sa 9,8 procenata glasova.

Prema procenama, četvrto mesto zauzela je lista "Heroji" sa 3,8 odsto glasova, a u novosadski parlament će još i Savez vojvođanskih Mađara sa 1,2 odsto glasova.

Prema procenama na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, najviše glasova u Nišu osvojila je lista "Niš sutra" – 44,5 odsto.

Sledi Grupa građana "Dr Dragan Milić" koja je dobila 24,4 odsto glasova, dok je na trećem mestu lista "Biramo Niš" sa 15,9 procenata.

U niški parlament će još i lista "Kreni promeni" sa 3,9 odsto i Ruska stranka sa 1,1 odsto glasova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija