Politika

Rio Tinto objavio nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2024

-

12:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Rio Tinto objavila je na svom sajtu radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar", u kojima se navodi da se projekat može bezbedno realizovati u skladu sa najvišim standardima životne sredine Srbije i Evropske unije. Iz Rio Tinta za Euronews Srbija kažu da objavljivanje ovog nacrta ne znači i nastavak realizacije projekta "Jadar".

Dve godine pošto je tadašnja premijerka Ana Brnabić saopštila da je stavljena tačka na projekat "Jadar", a nakon što je Vlada poništila sve upravne akte u vezi sa Rio Tintom, ta kompanija objavljuje radni nacrt studije o proceni na životnu sredinu.

Dokument koji je pre odluke Vlade iz 2022. bio ključan kako bi se donela konačna odluka o eksploataciji litijuma, na 2.000 strana objašnjava na koji način bi rudarenje uticalo na životnu sredinu u okolini Jadra. Ne mnogo - zaključak je Rio Tinta.

"Objavljivanje ovih nacrta ne znači da se nastavlja sa realizacijom projekta. Ukoliko dođe do realizacije, onda bi studije bile podnete u redovnoj proceduri predviđenom zakonom koja podrazumeva javnu raspravu", rekla je Marijaniti Babić, zastupnica kompanije Rio Tinto u Srbiji.  

U nacrtu studije navodi se da bi se ruda iskopavala na dubinama između 370 i 650 metara i da su razmatrani svi scenariji pa i oni sa najmanje povoljnim ishodom poput mogućih havarija i poplava. Među ključnim mogućim uticajima izdvajaju se promene u protoku površinskih voda.  

profimedia

 

Izgradnja rudnika bi mogla da utiče i na kvalitet vazduha posebno tokom faze izgradnje. Rudnik bi izazvao i promene u staništima i na taj način doveo do negativnih uticaja na okolni biljni i životinjski svet. Za sve ove promene, Rio Tinto je predložio rešenja koja bi, kako tvrde stručnjaci u izjavama koje je medijima prosledila kopanija, anulirala sve negativne efekte. 

"Prema svim raspoloživim podacima, a njih je preko 23.000, govorimo o analizama više od 100 učesnika, pokazuje se da je posebna eksploatacija jadra u tom delu Srbije apsolutno bezbedna i sigurna. kako sa stanovišta ljudi, tako i životne sredine", kaže Aleksandar Cvijetić, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta.  

Kakav stav je zauzela SANU?

Pre Rio Tinta, analizu o uticaju na životnu sredinu objavila je i Srpska akademija za nauku i umetnost. Pre dve godine SANU je saopštio da će realizacija projekta Jadar imati razorne efekte. 

"Realizacija projekta Jadar vodila bi masovnoj devastaciji prostora, trajnoj promeni karaktera predela, degradaciji biodiverziteta zemljišta, šuma, površinskih i podzemnih voda, raseljavanju domaceeg stanovništva, prestanku održivih i isplativih poljoprivrednih aktivnosti", naveo je tada Velimir Radmilović, redovni član SANU.

Objavljivanjem radnog nacrta studije, Rio Tinto saopštava da žele da pokrenu javnu raspravu o uticaju na životnu sredinu. Konačna studija bi, navode, mogla da bude završena tek kada Vlada vrati na snagu Prostorni plan područja posebne namene za projekat "Jadar" koji je pre dve godine ukinula.

Premijer Miloš Vučević ne objavljuje buduće poteze svog kabineta, ali naglašava da litijum može da bude ozbiljna prednost za Srbiju.

"Ja verujem da je moguće da koristimo prirodne resurse i da čuvamo prirodno bogatstvo. I pre svega, da čuvamo ljude. Ja verujem u to i ja mislim da je to istorijska šansa", naveo je Vučević.  

Evropska unija je nedavno saopštila da litijum iz Srbije neće moći da se uvozi u zajednicu ukoliko se ne zadovolje ekološki standardi. Ta objava dolazi uoči najavljenog sklapanja trgovinskog sporazuma Srbije i EU kojim bi se uspostavilo strateško partnerstvo u oblasti snabdevanja EU kritičnim sirovinama. 

Komentari (0)

Srbija