Politika

Đurić iz Vašingtona: Srbija je vojno neutralna, ali spremna za dalju saradnju u okviru Partnerstva za mir

Komentari

Autor: FoNet

10/07/2024

-

10:59

Đurić iz Vašingtona: Srbija je vojno neutralna, ali spremna za dalju saradnju u okviru Partnerstva za mir
Đurić iz Vašingtona: Srbija je vojno neutralna, ali spremna za dalju saradnju u okviru Partnerstva za mir - Copyright Tanjug/MSP

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić prisustvovao je u Vašingtonu, na poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena, prijemu povodom 75 godina osnivanja NATO i sagovornicima preneo opredeljnost Srbije ka politici vojne neutralnosti i spremnost za dalju saradnju u okviru Partnerstva za mir.

Srbija, kao samostalna i suverena država, vodi računa o svojim nacionalnim interesima, rekao je Đurić i dodao da zemlja, kroz učešće u brojnim mirovnim misijama, aktivno doprinosi izgradnji mira i stabilnosti širom sveta.

Prema rečima Đurića, Srbija je kao kredibilan međunarodni činilac spremna da sa inostranim partnerima sarađuje na očuvanju bezbednosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu, što se može videti i na primeru dobre saradnje Vojske Srbije i Misije Kfor na Kosovu i Metohiji.

Đurić i Sijarto: Zajednički doprinos snižavanju tenzija u svetu

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova se navodi i da je Đurić, na marginama NATO samita, koji se od 9. do 11. jula održava u Vašingtonu, razgovarao sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom.

Tom prilikom je ocenio da je očuvanje mira i stabilnosti regiona neophodan preduslov za njegov dalji politički, ekonomski i svaki drugi razvoj.

Đurić je naglasio da će Srbija, kao i do sada, biti konstruktivan partner koji podstiče i doprinosi ostvarenju tog zajedničkog cilja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Uz čestitke kolegi na preuzimanju predsedavanja Savetom Evropske unije, Đurić je izrazio očekivanje da će proširenje evropske porodice na region Zapadnog Balkana ponovo biti u fokusu relevantnih političkih struktura na starom kontinentu.

TANJUG/ STR/ nr

 

Govoreći o odličnim bilateralnim odnosima koje prati dinamičan razvoj saradnje u svim oblastima, Đurić je izdvojio značaj nacionalnih manjina kao mostova između naših nacija, ukazavši da je naša zemlja veoma zadovoljna položajem Srba u Mađarskoj.

Kada je reč o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, sagovornici su ukazali da će naše dve zemlje nastaviti da deluju u okviru međunarodne zajednice, dajući doprinos snižavanju tenzija u svetu i uspostavljanju globalnog mira i sigurnosti.

Samit NATO održava se od 9. do 11. jula u Vašingtonu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija