Politika

Novi detalji pregovora o Avganistanu u Beogradu: Dačić za Euronews Srbija otkrio zanimljivu anegdotu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2021

-

13:14

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su nakon 20 godina vlast u Avganistanu ponovo zauzeli talibani, kao veliko iznenađenje objavljena je infomacija da je nekoliko rundi pregovora između talibana i predstavnika avganistanskih vlasti održano u Beogradu. Euronews Srbija je već pisao o detaljima ovog susreta i objavio ekskluzivne fotografije, a kako je tačno sve izgledalo ispričao je i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je u momentu održavanja pregovora bio šef srpske diplomatije.

U Srbiju su pre dve godine došli predstavnici zemlje sa kojima Beograd nije imao mnogo veze. Dve godine je vest o tome držana u tajnosti.

Na pitanje da li je bio iznenađen povodom zahteva da se pregovori održe u Beogradu, Dačić kaže da jeste.

"To je bila inicijativa avganistanskog Saveta za mir, obratio se našem East West Bridge-u, oni su praktično meni to predložili, pitao sam predsednika Vučića, jer bez njega ne bih ušao u tako nešto", naveo je on.

Zašto je odabran baš Beograd, predsednik Skupštine Srbije navodi da je predstavnicima dve strane odgovaralo da to što rade ne bude u javnosti, te da Srbija nije "opredeljena ni jednu, ni na drugu stranu".

"Njima je odgovaralo da se ne pravi medijski spektakl, nismo opredeljeni i nekako su osećali da bi to moglo da bude korisno. Tri puta su dolazili, mi se nismo mešali u to o čemu su oni pričali. Poželeo sam dobrodošlicu, rekao im da mogu da se osećaju bezbedno i da niko o tome neće nigde pričati", rekao je on, dodajući da se Ašraf Gani, sada odbegli predsednik Avganistana obratio putem video-linka.

Euronews Srbija

Srbija obezbedila logistiku

Dačić napominje da srpski zvaničnici nisu prisustvovali razgovorima, ali da je Srbija obezbeđivala logistiku.

Takođe, naglašava da sastanci nisu bili tajna za međunarodnu zajednicu.

"Tajna je bila za medije. Tu je bilo predstavnika zapadnih zemalja, a nakon ove tri runde, prebačeno je na druge".

Takođe, Dačić je ispričao i jednu anegdotu, navodeći da je susret održan u diplomatskoj vili Ministasrtva spoljnih poslova, a da je posle tog sastanka u Srbiju dolazio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

"Imali smo radnu večeru i policija je došta to da proveri i tu su bili policijski psi i na fotelji gde su sedeli pas se zadržao i locirao da tu ima nešto sumnjivo. Osećao se trag fronta", ispričao je Dačić.

Na pitanje kakav stav Srbija treba da zauzme prema situaciji u Avganistanu, te izjavi o mirnom povlačenju koju Srbija nije potpisala, Dačić kaže da ne zna detalje o tome, ali da Srbija uvek ima svoj samostalni pristup, a kada je reč o tome Srbija će uvek pratiti liniju koju zauzimaju Ujedinjene nacije.

"Mi ne treba da se mešamo u unutrašnje stvari drugih zemalja. Režim koji je dosad bio u Avganistanu nije se pokazao korektnim prema Srbiji u teškim situacijama", rekao je Dačić napominjući da je Avganistan među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova.

Inače, za Euronews Srbija govorio je i Jovan Kovačić, direktor organizacije East West Bridge, jedan od organizatora susreta dve frakcije, koji je naveo da je čak tokom trećeg susreta u Beogradu postignto primirje između talibana i vlasti Avganistana, ali da se situacija na terenu nakon toga pogoršala.

EWB

 

"Nije čudno što je Beograd bio primamljiv"

Kako je objasnio Dragoslav Rašeta iz organizacije "Novi trći put" gostijući na Euronews Srbija, tajni sastanci su se održavali na više lokacija.

"Održavali su se u Egiptu, održavali su se u Tel Avivu i u Beogradu zato što Beograd ima istoriju dobronamernih odnosna sa Bliskim istokom i srednjom Azijom još iz vremena Jugoslavije. Pre svega zato što je neutralna teritorija, država koja se ne nalazi u EU, ne nalazi se u NATO, veoma je lako skinuti talibane, njihove vođe sa crne liste, prebaciti ih u Beograd gde su sastanci trajali više sati", rekao je on.

Euronews Srbija

Pregovori između talibana i sada pale vlasti Ašrafa Ganija su trajali pune dve i po godine.

"Pokušalo je da se pronađe neko rešenje, neki kompromis između dve strane. Nije čudno što je Beograd kao neutralna opcija bio primamljiv za obe strane", zaključio je Rašeta.

Komentari (0)

Srbija