Politika

Srbija donirala Zimbabveu vakcine i 65 tona prehrambenih namirnica

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2021

-

10:05

Srbija donirala Zimbabveu vakcine i 65 tona prehrambenih namirnica
Nikola Selaković i Frederik Makamure Sava - Copyright Tanjug/Zoran Stanić

veličina teksta

Aa Aa

Ugovor o donaciji Srbije Zimbabveu koja se sastoji od 30.000 vakcina protiv virusa korona potpisali su danas u prestonici te afričke zemlje ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar inostranih poslova Zimbabvea Frederik Šava.

Za Zimbabve iz Srbije je opredeljena i pomoć od 65 tona prehrambrenih namirnica, među kojima su brašno – 20.000 kilograma, šećer, so i testenine po 10.000 kilograma i 15.000 litara suncokretovog ulja.

Selaković je u Harareu, na zajedničkoj konferenciji za medije sa Šavom, ukazao na to da Srbija namerava da nastavi saradnju sa Zimbabveom i ostalim afričkim zemljama na principima i vrednostima kao što su poštovanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali i nemešanja u unutrašnje poslove drugih država.

Istakao je i da će Srbija u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti da pomaže Zimbabveu i drugim afričkim državama.

Selaković je podsetio da Srbija i Zimbabve imaju decenijama duge prijateljske odnose i preneo je pozdrave građanima te afričke zemlje od predsednika Aleksandra Vučića i građana Srbije.

"Iskrenost i toplina ovih pozdrava odražavaju našu bliskost i međusobno razumevanje kao predstavnika slobodoljubivih nacija", rekao je Selaković i naglasio da kao i u ključnim trenucima antikolonijalne borbe, kada su Beograd i Jugoslavija diplomatski, moralno, vojno i na druge načine pomogali oslobodilačke pokrete afričkih naroda, na isti način danas Srbija, u okviru svojih mogućnosti, pomaže prijateljskom narodu Zimbabvea u izazovnim i teškim vremenima za ceo svet.

Selaković je ukazao i na to da je i Zimbabve podržao našu zemlju u najtežim trenucima tokom devedesetih godina time što je kao nestalna članica SB UN glasao protiv uvođenja sankcija Beogradu.

"Time je Zimbabve zaslužio večnu zahvalnost Srbije. Vrednosti i principi na kojima je naša saradnja zasnovana u prošlosti i na kojima je vizija naših državnika bila zasnovana i danas su relevantni. Mirno rešavanje nesuglasica, tolerancija, jednakost, pravo na održivi razvoj, poštovanje“, kazao je šef srpske diplomatije.

Odgovarajući na pitanja novinara iz Zimbabvea, Selaković ih je upoznao sa načinom na koji se Srbija suočila i bori protiv pandemije virusa korona i u tom smislu je izrazio i uverenje da će u predstojećem periodu vlade Srbije i Zimbabvea osnažiti saradnju kada je reč o bobi protiv Covid 19.

Ministar Šava je istakao da Zimbabve visko ceni to što im Srbija pomaže vakcinima protiv virusa korona i izrazio je nadu da bi naša zemlja možda mogla da pomogne da Zimbabve i sam počne da proizvodi vakcine.

"Znamo da je Srbija prijatelj Afrike i Zimbabvea“, rekao je Šava poručujući narodu u Srbiji da su veoma zahvalni na donaciji vakcina i hrane.

Šef diplomatije Zimbabvea je naglasio da nije inenađujuće to što Srbija pritiče u pomoć Zimbabveu u teškim trenucima.

U tom smislu podsetio je da je SFR Jugoslavija, čija je Srbija naslednica, pružila veliku pomoć u procesu sticanja nezavisnosti Zimbabvea.

"Imali smo u prošlosti veliku saradnju, trgovali smo, razmenjivali iskustva, kompanije iz Jugoslavije su učestvovale u gradnji Zimbabvea, a mnoge kompanije poput Energoprojekta, su zapravo srpske kompanije", rekao je Šava.

Selaković je prethodno zvaničnicima Zimbabvea uručio poziv da 11. i 12. oktobra u Beogradu učestvuju u obeležavanju 60. godišnjice od prve Konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, a povodom toga, Šava je ocenio da je to odlična i veoma dobrodošla ideja i poručio da će Zimbabve sa velikim zadovoljstvom učestvovati na obeležavanju u Beogradu.

Ministar Nikola Selaković će u naredna dva dana posetiti i druge zemlje juga Afrike - Zambiju, Angolu i Namibiju, gde će predati vakcine protiv virusa korona, ali i pozvati zvaničnike tih zemalja na obeležavanje 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

 

Komentari (0)

Srbija