Politika

Urušava se i poslednji element Vašingtonskog sporazuma, Kosovo lobira za nova priznavanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/08/2021

-

21:40

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Godišnjica potpisivanja Vašingtonskog sporazuma se bliži, a samim tim ističe i moratorijum na koji su se Beograd i Priština obavezali - bez lobiranja za povlačenje priznanja nezavisnosti i bez inicijative za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije i institucije. Ipak, nekoliko poteza Prištine, i to pred sam istek moratorijuma, dovelo je u pitanje poštovanje ovog sporazuma, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da su Beogradu sada odrešene ruke posle odluke Prištine da ipak lobira.

Nekoliko poteza iz Prištine ukazalo je na nepoštovanje ovog dogovora potpisanog u Beloj kući u prisustvu tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, a poslednji korak bilo je odbacivanje nacrta rezolucije od strane kosovske skupštine kojom se poziva na poštovanje ovog sporazuma. 

Vučić je naveo da je Priština takođe tražila priznanje od Gruzije, Ukrajine i Azerbejdžana, te da je Srbiji ukazano u kom pravcu treba da ide. 

Prema rečima Dragiše Mijačića, koordinatora Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 35 o Kosovu, Vučićevu izjavu treba tumačiti na način da se postavljaju pozicije pred pregovore. Ipak, kako napominje, jednu stavku iz sporazuma nije ispoštovao ni Beograd.

"Kurtijeva vlada nije zainteresovana za sporazum"

Kosovski premijer Aljbin Kurti od početka je zauzimao oštar stav prema onome što je 4. septembra 2020. potpisano u Vašingtonu. U jednom nastupu je optužio prethodnog premijera Avdulaha Hotija, navodeći da je počinio protivustavan čin upravo kada je obećao jednogodišnji moratorijum na apliciranje u međunarodnim organizacijama.

Priština je, međutim, u poslednjem periodu aktivno radila na lobiranju za "svoje pitanje", suprotno vašingtonskom dogovoru. 

Najpre je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan 20. jula rekao da Turska radi na novim priznanjima Kosova i najavio razgovor sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom o tom pitanju, a nedugo nakon toga je kosovska predsednica Vjosa Osmani boravila u Japanu. U susretu s premijerom ove države Jošihidom Sugom zatražila je podršku za nova priznanja Kosova i članstva u međunarodnim organizacijama.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi kaže za Euronews Srbija da vlada Aljbina Kurtija nije zainteresovana za Vašingtonski sporazum, podsećajući da je kosovska skupština nedavno odbacila rezoluciju kojom se traži sprovođenje dokumenta potpisanog u Beloj kući prošle godine.

"Kurti je veoma skeptičan izuzev jedne tačke po kojoj je Izrael priznao državu Kosovo. U svemu ostalom, on je sačinio jednu ekipu koja detaljno pregleda sve to i on kaže da to nije sporazum, da su to samo bili razgovori u kojima bi trebalo da se desi kada bi se desilo i sama ta činjenica govori da Kurti nije spreman da taj Vašingtonski sporazum u takvom obliku on sprovodi", rekao je Šeholi.

Twitter/Josep Borrell Fontelles2

 

Da li ovo najnovije lobiranje znači da je "pao" i poslednji element Vašingtonskog sporazuma Dragiša Mijačić za Euronews Srbija kaže da je Vašingtonski sporazum diskutabilan u tumačenjima kako u Prištini, tako i u Beogradu.

Izjavu predsednika Srbije da su Beogradu "odrešene ruke", treba, kako dodaje, tumačiti pre svega na način da se postavljaju pozicije pred pregovore koji se očekuju u septembru.

"I jedna i druga strana na svoj način zauzimaju pozicije kako bi došli sa nekim svojim platformama na taj događaj. Vašingtonski sporazum u toj pretposlednoj tački, gde on navodi moratorijum na priznanje, pre svega kosovska strana je potpisala da neće da traži priznanje u međunarodnim instiucijama, a ne kod drugih bilateralnih partnera. Moratorijum Republike Srbije je da ne traži otpriznavanje od drugih država nezavisnosti Kosova", navodi on i dodaje da je Vašingtonski sporazum diskutabilan u tumačenjima kako u Prištini, tako i u Beogradu.

"Pitanje kako Amerikanci uopšte gledaju na to"

Kosovska skupština je uz to odbila rezoluciju kojom se traži poštovanje sporazuma, a na pitanje da li je ovim, kao i lobiranjem za priznanje kosovske nezavisnosti, sporazum praktično i "sahranjen", Mijačić naglašava da je pitanje šta se sa tim sporazumom uopšte dogodilo nakon dolaska administracije Džoa Bajdena.

"Najveće je pitanje kako Amerikanci uopšte gledaju na taj sporazum. Nismo videli previše entuzijazma sa strane nove američke administracije o samom sporazumu. Oni su u nekom trenutku izjavili da se drže tih odredbi, ali nije jasno da li se drže svih odredbi ili nekih", navodi on.

Mijačić dodaje da nije samo kosovska strana ta koja se nije držala svih odredbi. 

"Srbija je po Vašingtonskom sporazumu 1. jula trebalo da premesti ambasadu u Jerusalim, to se nije desilo. Ima i sa jedne i sa druge strane odredbi koje potpisnice nisu ispunjavale", napominje Mijačić.

Kada je reč o isticanju pomenutog moratorijuma, Mijačić navodi da je kampanja za priznavanje Kosova doživela maksimum.

"Ne vidim da će neki veliki broj zemalja priznati nezavisnost Kosova, ovde je više u pitanju participacija i članstvo u međunarodnim organizacijama i tu postoji mogućnost da Kosovo ponovo podnese zahtev za članstvo u takvim organizacijama, ali svakako sam siguran da će Republika Srbija imati odgovor na to", tvrdi on.

Koliko ova situacija otežava i dijalog koji se vodi u Briselu, Mijačić kaže - dijaloga trenutno skoro i da nema.

"Od kada je došao Kurti prosto da nije ni započet u pravoj meri. Očekujemo da u septembru vidimo da li će to da se otpočne na jedan pravi način i to je svakako izazov za EU", zaključio je on.

Sličnog stava je i Šeholi, koji je ranije za Euronews Srbija rekao da je dijalog "u ovakvim okolnostima nebitan i samo se troši vreme".

"Trebalo bi staviti moratorijum na pregovore jer definitivno neće biti nikakvog pomaka ni u jednom aspektu sa ovakvim razgovorima koji nemaju kraja", rekao je tom prilikom Šeholi.

Komentari (0)

Srbija