Politika

Pre 23 godine na KiM su oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić, njihova sudbina i dalje nepoznata

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

21/08/2021

-

15:32

Pre 23 godine na KiM su oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić, njihova sudbina i dalje nepoznata
Pre 23 godine na KiM su oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić, njihova sudbina i dalje nepoznata - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Četrnaestoro novinara i medijskih radnika, redakcija na srpskom i albanskom jeziku, oteto je i ubijeno na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine. Na današnji dan, u blizini Velike Hoče, dogodila se otmica novinara Radija Prištine, Đure Slavuja i Ranka Perenića. 

Pored puta koji vodi između Velike Hoče i Manastira Sveti vrači u Zočištu poslednji put su viđeni Ranko Perenić i Đuro Slavuj.

Oni su pošli da izveštavaju o povratku otetih monaha manastira Zočište, tu je pronađen i njihov automobil, međutim, 23 godine posle o njihovoj sudbini se ne zna ništa.

Na mestu pored puta podignuta je spomen-ploča, koju je podiglo Udruženje novinara Srbije i na njoj na srpskom i na albanskom jeziku piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. godine otete naše kolege novinari. Tražimo ih".

"Mi smo kao novinari uradili sve što je u našoj moći, apelovali, pozivali, uradili smo istraživanje, došli smo do informacija koje su bile u našem domenu. Pokušali na taj način da animiramo i nadležne i naše kolege, pozivali na solidarnost, ali nažalost na sve naše apele, oni koji zaista mogu da pomognu da se ovi slučajevi rasvetle, su ostali nemi", rekla je Snežana Perenić, supruga Ranka Perenića za Euronews Srbija.

Kancelarija za KiM poziva na obnavljanje istrage

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije podsetila je danas da su na današnji dan pre 23 godine, na putu Orahovac - Velika Hoča, oteti novinari Radija Prištine Ðuro Slavuj i Ranko Perenić, a da njihove porodice, kolege i cela javnost još nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

U saopštenju Kancelarije navodi se da otmičari Ðure Slavuja i Ranka Perenića nisu pronađeni, kao što nisu pronađeni ni oni koji su do sada sedam puta vandalski oskrnavili spomen-ploču postavljenu od strane njihovih kolega kao upozorenje svima koji veruju da je zataškavanje zločina čin patriotizma i da je traganje za pravdom kratkog veka,

"Zavera ćutanja kojom je obavijen nestanak Ðure i Ranka, predstavlja najveću mrlju na obrazu upravo onih, koji bi na Kosovu i Metohiji trebalo da se staraju o uspostavljanju vladavine prava i zakona", ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo je pozvala sve nadležne međunarodne i lokalne institucije u pokrajini da obnove istragu i procesuiraju počinioce ovog strašnog zločina i na taj način pokažu da su zaista, a ne samo deklarativno, posvećeni pravu i pravdi.

U saopštenju se podseća i da još nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji: Ljubomir Knežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan je juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini.

"Konačno rasvetljavanje ovih zločina i pronalaženje i kažnjavanje njihovih vinovnika, ali i počinilaca svih organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, jedini su put ka izgradnji međusobnog poverenja i normalizaciji odnosa u pokrajini", ističe Kancelarije.

Zatražili su od međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da ulože svoj autoritet i pruže zaštitu svim medijskim radnicima i da im obezbede uslove za bezbedan i nesmetan rad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija