Politika

Selaković u Egiptu: Incijativa za uspostavljanje direktne avio linije

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2021

-

19:26

Selaković u Egiptu: Incijativa za uspostavljanje direktne avio linije
Selaković u Egiptu: Incijativa za uspostavljanje direktne avio linije - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/DEJAN ERAKOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković tokom drugog dana posete Egiptu, posetio je Univerzitet Al Azhar u Kairo koje osnovan pre više od hiljadu godina, a drugi je najstariji univerzitet u islamskom svetu. Tom prilikom je razgovarao i sa zamenikom velikog imama Egipta i tog univerziteta Mohamedom Al Duvajnijem.

Selaković pozvao velikog imama i njegovog zamenika da posete Srbiju.

Zamenik velikog imama, u ime Univerziteta, ponudio je davanje stipendija mladim imamima iz Srbije da dolaze u Kairo da se obrazuju i unapređuju svoje znanje kako na osnovnim, tako i na postdiplomskim studijama.

Šef srpske diplomatije obišao je i Observatorij u okviru Univerziteta Al Azhar, koji veliki imam opisuje kao „Al Azhrino oko sveta“, a u kojem se bore protiv ekstremizma onlajn proučavajući radikalna razmišljanja i ideologije ekstremističkih i terorističkih grupa na 12 jezika i promovišući prave vrednosti islama edukujući mlade muslimane pravim osnovama Islama.

Šef srpske diplomatije je istakao da je upravo od velikog imama u Egiptu poteklo da se hrišćani, Kopti, više ne nazivaju manjinom u Egiptu, već ravnopravnim građanima, braćom, sugrađanima, prijateljima.

„Odavde je potekao i jedan talas osvežavanja odnosa u samom egipatskom društvu. Može se reći da Al Azhra prati ono što jeste politika predsednika Al Sisija, a to je prvo jačanje unutrašnje kohezije samog Egipta, a onda i jačanje same uloge Egipta u čitavom arapskom, islamskom svetu, ali i u svetu uopšte“, kazao je Selaković.
 

Direktna avionska linija potrebna zajačanje ekonomske saradnje

Selaković je tokom razgovora na radnoj večeri sa Osamom Salehom, kopredsednikom Zajedničkog poslovnog saveta Srbija—Egipat i uglednim egipatskim privrednicima, ukazao na to da ekonomski odnosi Srbije i Egipta treba da prate odlične političke odnose dve zemlje.

Privrednici su pokrenuli inicijativu o razmatranju donošenja sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta, a razgovaralo se i o uspostavljanju redovne direktne linije između Srbije i Egipta.

TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/DEJAN ERAKOVIĆ

 

Ocenjeno je da bi direktna avionska linija bila od značaja za jačanje ekonomske saradnje.

Selaković je u intervjuu za dnevni list sa "Al Ahram", rekao da posebnu pažnju tokom njegove posete zauzima njegovo svojstvo specijalnog izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u čije ime je imao čast da predsedniku Al Sisiju uruči poziv da prisustvuje konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja, koja će biti održana u Beogradu 11. i 12. oktobra.

Poseta manastiru Koptske pravoslavne crkve Svetog Bišoja

Ministar spoljnih poslova posetio je i manastir Koptske pravoslavne crkve Svetog Bišoja u Vadi el Natrounu gde je razgovarao sa papom Aleksandrije i patrijarhom stolice svetog Marka Tavadrosom II.

Papa Koptske pravoslavne crkve u Aleksandriji je poglavar Koptske pravoslavne crkve u Aleksandriji, a kao takav predstavlja duhovnog poglavara za 16 miliona vernika, od kojih 12 miliona živi u Egiptu.

Manastir Bišoj potiče iz četvrtog veka i u njemu se čuvaju mošti Svetog Bišoja i čestice mošti Svetog Ðorđa.

Selaković je, između ostalog, sa papom Tavadrosom razgovarao o istoriji Srpske pravoslavne crkve, kulturnoj i verskoj baštini srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i o položaju Srba u srpskoj južnoj pokrajini.

mfa.gov.rs

 

 

Preneo mu je pozdrave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog vernog naroda, a poklonio mu je ikonu Svetog Save, prvog arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve.

Komentari (0)

Srbija