Politika

Bivši britanski marinac spasava životinje iz Kabula: Evakuisao je 200 pasa i mačaka

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2021

-

17:23

Bivši britanski marinac spasava životinje iz Kabula: Evakuisao je 200 pasa i mačaka
Bivši britanski marinac spasava životinje iz Kabula: Evakuisao je 200 pasa i mačaka - Copyright profimedia/The Sun/News Licensing

veličina teksta

Aa Aa

Bivši britanski marinac Pen Farting, koji je vodio kampanju spasavanja životinja iz Avganistana, poleteo je sa 200 mačaka i pasa iz Kabula bez avganistanskog osoblja koje je radilo sa njim.

Portparol Fartingove kompanije Dominik Dajer rekao je da se privatno finansirani avion sa Fartingom i životinjama očekuje danas u Londonu, piše AP.

Farting je osnovao dobrotvornu organizaciju nakon što je 15 godina služio u britanskim snagama u Avganistanu i za vreme povlačenja trupa iz Kabula odbio je da bude evakuisan bez životinja.

Marinac je danima koristio društvene mreže kako bi pozvao ljude u svoju kampanju i mnoge britanske poznate ličnosti su ga podržale, uključujući i komičara Rikija Džervejsa.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pen Farthing (@penfarthing)

 

Pored brojnih ponuda za udomljvanje spasenih životinja, Farting se suočio i sa kritikama da troši vreme i energiju na tom zadatku, umesto da se spasu ugroženi Avganistanci iz Kabula.

Britanija je saopštila da je evakuisala više od 15.000 britanskih građana i ugroženih Avganistanaca iz Kabula u dvonedeljnom vazdušnom prevozu koji je zavrsen u subotu.

"Upravo smo koristili mnogo trupa da dovedemo 200 pasa. U međuvremenu će porodica mog prevodioca verovatno biti ubijena", rekao je konzervativni političar Tom Tugendat za radio stanicu LBC.

Farting i njegovi zaosleni tvrde da njihova operacija nije oduzela avionska sedišta ljudima, niti sprečila operaciju njihove evakuacija.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pen Farthing (@penfarthing)

 

Ministar odbrane Ben Volas rekao je da je vojska morala dati prioritet ljudima u odnosu na životinje i požalio se da su neki od pristalica Fartinga "oduzeli previše vremena" visokim komandantima i zloupotrebljavali vojno osoblje.

Dajer je rekao da je Farting "nacionalni heroj" koji se suočava sa "klevetničkom kampanjom" od strane vladinih zvaničnika.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pen Farthing (@penfarthing)

 

Dajer je dodao da talibanski stražari ne puštaju avganistansko osoblje da uđe na aerodrom iako imaju papire i da će Fartingova kompanija nastaviti da radi na sigurnoj evakuaciji ugroženih Avganistanaca u Britaniju.

Komentari (0)

Srbija