Fokus

Uzbuna u Avganistanu: Ambasada SAD pozvala svoje državljane da izbegavaju aerodrom zbog pretnji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/08/2021

-

13:44

Uzbuna u Avganistanu: Ambasada SAD pozvala svoje državljane da izbegavaju aerodrom zbog pretnji
Uzbuna u Avganistanu: Ambasada SAD pozvala svoje državljane da izbegavaju aerodrom zbog pretnji - Copyright Tanjug/AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko sati nakon što je predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden rekao da će u narednih 24 do 36 sati verovatno biti novih napada na aerodrom u Kabulu, američka ambasada u Kabulu, pozivajući se na specifičnu i verodostojnu pretnju, pozvala je građane SAD da napuste okolinu aerodroma.

Kako navodi Glas Amerike, Amerikanci su bezbednosnim upozorenjem pozvani da izbegavaju aerodrom, a saopšteno je i da oni, koji se nalaze u blizini aerodroma, treba odmah da napuste te lokacije.

BBC je preneo da je i Stejt department pozvao sve građane SAD da napuste područje u blizini aerodroma u Kabulu zbog specifične, verodostojne pretnje.

Bajdenovo upozorenje

Bajden je danas rekao da su ga američki komadanti su obavestili da je novi napad na američke trupe moguć u narednih 24 do 36 sati.

"Rekao sam da ćemo krenuti za grupom koja je odgovorna za napade na naše trupe i nedužne civile u Kabuli i to smo učinili. Naši komadanti su me obavestili da je novi napad na američke trupe moguć u narednih 24 do 36 sati. Dao sam im sva potrebna ovlašćenja kako bi zaštitili ljude, rekao je danas predsednik SAD Džo Bajden", prenosi CNN.

Takođe je rekao da je situacija na terenu tokom trajanja evakuacije građana iz Avganistana i dalje "izuzetno opasna i da je oprez neophodan".

profimedia

 

"Pretnje od novih terorističkih napada na aerodorm u Kabulu su i dalje izvesni. Naši komandanti rekli da su mogući novi i naredio sam da preduzmu sve potrebne mere kako bi zaštitili ljude koji se još uvek tamo nalaze. Imaju sva ovlašćenja, resurse i planove za zaštite naše muškarace i žene na terenu" rekao je Bajden.

On je dalje pohvalio pripadnike vojne službe koji su poginuli u ovonedljnom napadu na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai.

"Ukupno 13 pripadnika naše službe je poginulo, bili su heroji, žrtvovali su se zbog američkih ideala dok su spasavali živote drugih. Njihova hrabrost i nesebičnost omogućili su da više od 117.000 ljudi se spase i bude bezbedno", kazao je Bajden, a prenosi CNN.

Predsednik SAD je takođe potvrdio da američke snage nastavljaju evakuaciju civila u glavnom gradu Avganistana, pri čemu je 6.800 ljudi, uključujući "stotine Amerikanaca", izvedeno iz zemlje vojnim aviona u petak.

U samoubilačkom bombaškom napadu u četvrtak u blizini aerodroma u Kabulu poginulo je 170 ljudi, od kojih 13 američkih vojnika.

Do napada je došlo ispred kapije Abei na Kabulskom aerodromu gde su smeštene američke i britanske snage i u obližnjem hotelu. Odgovornost za napade preuzela je pridružnica ISIS u Avganistanu poznata kao Islamska država Korasan (ISIS-K). 

Rok za evakuaciju iz Avganistana ističe 31. avgusta, evakuacija se nastavlja, ali su mnoge zemlje odmah po napadu obustavile letove.

profimedia

 

Predsednik SAD Džozef Bajden se obratio potom naciji i poručio da je naredio napad na ISIS i najavio odmazdu.

Sjedinjene Američke Države izvele su napad dronom protiv jednog pripadnika takozvane Islamske države (ID-K) u istočnom Avganistanu, koji je radio na planiranju napada na aerodrom u Kabulu u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i više od 170 civila, a predsednik SAD Džozef Bajden zarekao se da će Amerika pronaći sve odgovorne i kazniti ih.

Predsednik SAD je tokom emotivnog obraćanja naciji potvrdio da je izdao naređenje Pentagonu da pripremi planove za odmazdu i udare na pripadnike organizacije koja stoji iza smrtonosnog napada, prenosi Rojters.

U međuvremenu, američka vojska je saopštila da je u napadu bespilotnih letelica na metu u istočnom Avganistanu, u provinciji Nangahar, uspela da likvidira planera napada na aerodrom u Kabulu koji pripada frakciji tzv. Islamske države (IS-K), preneo je BBC.

profimedia

 

Prema prvim informacijama, ubili smo osobu koja nam je bila meta. Ne mislimo da je bilo civilnih žrtava", saopšteno je iz Pentagona.

Ubijeni organizator samoubilačkog napada bio je pripadnik frakcije Islamske države iz pokrajine Korasan – IS-K i radio je na planiranju "budućih napada", izjavio je za Glas Amerike jedan visoki zvaničnik Pentagona.

On je dodao da je dron poleteo u misiju iz američke baze u regionu Bliskog istoka, ali van Avganistana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet