Evropa

Britanija i Francuska traže bezbednosnu zonu u Kabulu pod kontrolom UN, Makron: Zaštiti ljude koji hoće da se evakuišu

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2021

-

09:19

Britanija i Francuska traže bezbednosnu zonu u Kabulu pod kontrolom UN, Makron: Zaštiti ljude koji hoće da se evakuišu
Emanuel Makron - Copyright Tanjug AP/John Thys

veličina teksta

Aa Aa

Francuska i Britanija će na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN o Avganistanu, koji bi trebalo da se održi u ponedeljak, predložiti bezbednosnu zonu u Kabulu kako bi pokušali da zaštite ljude koji pokušavaju da napuste zemlju, saopštio je francuski predsednik Emanuel Makron.


"Naš predlog rezolucije ima za cilj definisanje bezbedne zone u Kabulu, pod kontrolom UN, koja bi omogućila nastavak humanitarnih operacija", rekao je Makron za francuski nedeljnik "Žurnal di dimanše" u intervjuu objavljenom danas, prenosi Rojters.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na hitan sastanak o Avganistanu predstavnike Veliku Britanije, Francuske, SAD, Kine i Rusije, koje su stalne članice Saveta bezbednosti s pravom veta.

Makron je u subotu potvrdio da Francuska vodi preliminarne razgovore s talibanima o humanitarnoj situaciji u Avganistanu i mogućoj evakuaciji još ljudi iz zemlje, u trenutku kada američke vojne snage, koje kontrolišu aerodrom u Kabulu, treba da se povuku do utorka, što je rok koji je odredio predsednik Džozef Bajden.

Svetski mediji prenose da su američke snage u završnoj fazi evakuacije iz Kabula, a da nešto više od 1.000 civila na aerodromu čeka da se ukrca pre povlačenja vojnika, rekao je danas jedan zapadni bezbednosni zvaničnik u glavnom gradu Avganistana.

Zvaničnik, koji je tražio da ne bude identifikovan, rekao je Rojtersu da je vreme za kraj operacije još uvek nije precizirano, a američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da će se pridržavati ranije dogovorenog roka, što je utorak i odnosi se na povlačenje svih trupa iz Avganistana.

Američki zvaničnik rekao je Rojtersu u subotu da je na aerodromu ostalo manje od 4.000 vojnika, u odnosu na 5.800 koliko ih je bilo na vrhuncu misije evakuacije, a SAD i i njihovi saveznici evakuisali su iz Avganistana u poslednje dve nedelje oko 113.500 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa