Politika

Evropski parlamentarci usvojili nacrt predloga za unapređenje izbornih uslova u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2021

-

18:05

Evropski parlamentarci usvojili nacrt predloga za unapređenje izbornih uslova u Srbiji
Evropski parlamentarci usvojili nacrt predloga za unapređenje izbornih uslova u Srbiji - Copyright Tanjug/Zoran Mirković, Rade Prelić, Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlamentarci Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Fleckenštein i Eduard Kukan, usvojili su danas "nacrt radnog dokumenta" u okviru pripreme za sledeću rundu Međupartijskog dijaloga 17. i 18. septembra u Beogradu, objavio je Evropski parlament.

Dokument se fokusira na poboljšanje uslova za političku konkurenciju s obzirom na predstojeću izbornu kampanju u Srbiji. On se nadovezuje na zamah koji je stvorio julski međustranački dijalog i uzima u obzir prethodni proces konsultacija, kao i preporuke međunarodne zajednice. Isto tako, poseban cilj su pitanja vezana za ravnopravan pristup medijima i integritet izbornog procesa.

"Ovim nacrtom radnog dokumenta želimo da damo konstruktivan doprinos dijalogu sa konkretnim predlozima i sugestijama. Međutim, ključ za postizanje dogovora leži u rukama samih učesnika dijaloga. Njihova politička volja i spremnost na kompromis biće odlučujući za ishod", podvukli su Evropskog parlamenta.

Takođe su naglasili da će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu ka postizanju političkog sporazuma.

Nacrt radnog dokumenta biće dostupan svim učesnicima dijaloga do kraja ove nedelje kako bi imali dovoljno vremena da reaguju pre sledeće runde dijaloga.

Ove sedmice će se facilijatori Evropskog parlamenta sastati i sa predsednikom Narodne skupštine Srbije Ivicom Dačićem kako bi razgovarali o daljim pripremama za proces dijaloga.

Komentari (0)

Srbija