Politika

Predizborno grupisanje: "Zelene stranke" razmatraju saradnju i zajednički izlazak na izbore?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/09/2021

-

20:07

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Sagovornici Euronews Srbija saglasni su da će pred predstojeće izbore, za koje je predložen 3. apil 2022. kao datum održavanja, doći do grupisanja stranaka. Deo opozije, kojoj je zajednička takozvana "zelena politika", među kojima su Ne davimo Beograd, Građanska platforma Akcija, Ekološki ustanak i Srce grada razgovarali su o protestu koji će se održati u Beogradu 11. septembra ali i o eventualnom zajedničkom učešću na izborima.

Dobrica Veslelinovićn iz pokreta "Ne davimo Beograd" u razgovoru za Euronews Srbija na pitanje o mogućoj "zelenoj koaliciji" kaže da im je u ovom momentu važniji dogovor oko izbornih uslova u dijalogu koji se vodi uz nadzor evroparlamentaraca, nego moguće kolalicije. 

Kako kaže, oni već duže vreme sarađuju sa strankama i građanskim udruženjima koji imaju veze sa zaštitom životne sredine i javnih dobara.

"Mi se već duže vreme udruženo borimo za prava na vodu, vazduh i čistu životnu sredinu. Sada smo fokusrani da budemo što konstruktivniji i da dođemo do boljih uslova za izbore", kaže Veselinović.

Klačar: Zelene stranke nezavisno od vlasti i opozicije

Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), smatra da će do grupisanja opozcije pred izbore svakako doći, ali kaže i da veruje da će takozvane zelene stranke ići zajedno u sopstvenoj koloni nezavisno od vlasti i opozicije.

"Nema dileme da je opoziciji neophodno ukrupnjavanje. To će se i destiti, ali je pitanje koliko će to ukrupnjavanje da bude snažno. Postoje dve različite škole mišljenja. Jedni u opoziciji smatraju da je izlaz u jednoj listi, drugi da je bolje ići na programsko ujedinjenje", kaže Klačar.

Klačar navodi da mu se čini se da je stav "zelenih stranki" u ovom momentu da budu na jednoj odvojenoj listi.

"Mišljenja sam da one ne žele da budu zajedno sa nekim drugim opozicionim strankama. Njihov interes je da to bude tako, jer se radi o strankama koje nisu participirale u vlasti u prošlosti, pa nisu ni deo internih podela koje su se dešavale u vlasti i opozciji. To su stranke i organizacije koje su nastale posle 2012. godine. Oni baštine drugačije teme i potpuno ima smisla da razmišljaju o međusobnoj saradnji imajući u vidu i da se obraćaju specifičnoj gurpaciji birača koji na neki način imaju kritičko razmišljanje i o vlasti i opozciji", kaže Klačar.

Pogledajte izjavu Bojana Klačara o mogućem predizbornom grupisanju stranaka:

Euronews Srbija

Komentari (0)

Srbija