Politika

"Moratorijum je značajno doprineo Srbiji": Marko Đurić o godišnjici potpisivanja Vašingtonskog sporazuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/09/2021

-

17:08

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Moratorijum na lobiranje Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama u trajanju od godinu dana značajno je doprineo Srbiji, jer vlada nije morala da troši materijalne i diplomatske resurse na sprečavanje članstva, isitče za Euronews Srbija Marko Đurić ambasador Srbije u Vašingtonu, povodom prve godišnjice Vašingonskog sporazuma.

Naime, prošlo je godinu dana od potpisivanja sporazuma u Vaštingtonu – predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji premijer Kosova Abdulah Hoti potpisali su sporazume o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine sa bivšim predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom u Beloj kući 4. septembra 2020. godine.

Ključna tačka Vašingtonskog sporazuma bila je da Beograd na godinu dana odustane od kampanje povlačenja nezavisnosti, a da Priština ne lobira za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Kako jednogodišnji moratorijum ističe, dve strane ponovo se aktiviraju u ostvarivanju starih ciljeva.

Stejt department ohrabrio je Kosovo i Srbiju da, kako je ukazano, nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima, precizirano je u odgovoru neimenovanog portparola povodom prve godišnjice Vašingtonskog sporazuma. Isti izvor je precizirao da će Sjedinjene Države nastaviti sa radom sa Srbijom i Kosovom podržavajući cilj sveobuhvatne normalizacije njihovih odnosa.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, podsetio je da je Srbija pre godinu dana, kako on ističe, bila suočena sa zahtevom jedne globalne super sile da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

"Državna delegacija Srbije, na čelu sa predsednikom Vučićem nije prihvatila taj zahtev koji je bio prilično odlučno postavljen. To je nešto što se uzima danas zdravo za gotovo i što niko ne pominje", navodi za Euronews Srbija Đurić.

Moratorijum Kosova na članstvo u međunarodnim organizacijama u trajanu od godinu dana doprineo je Srbiji značajno.

"Mi prošle godine nismo morali da trošimo ogromne diplomatske i materijalne resurse da sprečavamo članstvo Kosova u Unesku, Intrepolu i drugim organizacijama i mogli smo da se bavimo drugim temama. Srbija je to vreme pametno iskoristila za ekonomski razvoj i za jačanje svoje pozicije u međunarodnoj zajednici", podvlači ambasador Srbije u SAD.

Dodao je da Vlada ne želi u budućnosti da "rasipa" resurse na rešavanje odnosa izvan poregovaračkog stola.

"Ukoliko prištinska strana bude odlučila da krene stazom diplomatskog konflikta i prekida moratorijum, Srbija sigurno neće ćutati. Prištinska strana će biti suočena sa dobro pripremljenim, organizovanim i snažnim odgovorom", naglasio je Marko Đurić.

Dodao je da je Vlast u godinama pre moratorijuma, kako kaže, dovela do 19 povlačenja nezavisnosti Kosova i Metohije, naspram samo jednog novog priznanja.

"Uprkos najstrašnijoj i največoj mogućoj kampanji sprečen je ulazak Kosova u Interlpol i Unesko", kazao je on i dodao da Srbija želi rešavanje problema putem kompromisa na konstruktivan način i zato "sigurno neće prva krenuti stazom doplomatske eskalacije".

Ekonomija kao sredstvo za političku normalizaciju

Naglasio je da je Vašingtonski sporazum uveo u igru ekonomiju kao sredstvo za stvaranje preduslova za političku normalizaciju, i naglasio da taj potez smatra izuzetno mudrim. 

"Vašingonski sporazum je prvi akt te vrste kojim su Sjedinjene Države, kao zemlja koja ima ogroman uticaj u svetu, stale iza inicijative mini-Šengena i to se nastavilo kroz podršku Sjedinjenih Država inicijativi Otvoreni Balkan", objasnio je Đurić.

Prišina je, podvlači ambasador, preuzela tada obavezu da se priključi mini-Šengenu.

"Nadam se da će velike sile nastaviti razgovore sa Prištinom o potrebi i značaju uključenja u novu inicijativu", zaključio je.

Na pitanje šta je Srbija u poslednjih godinu dana uradila po pitanju tačke Vašingonskog sporazuma koji sadrži unapređenje železničkog i drumskog saobraćaja, Đurić navodi da vlada gradi mrežu autoputeva, koja uključuje i izgradnju autoputa do administrativnog prelaza Merdare.

"Taj autoput kada jednom bude završen učiniće bližim za oko 100.000 naših sugrađana ostatak Srbije bližom, a učiniće i našu južnu pokrajinu i Republiku Albaniju bližom", kazao je ambasador Srbije u SAD, i dodao je da su "projekti završeni, a rekonstrukcija železničke pruge prema Merdaru uveliko teče".

Činjenica da je DFC, američka korporacija za razvoj u otvorila kancelariju u Beogradu šalje snažnu poruku investitorima iz celog regiona da je Srbija poželjna destinacija.

"Mislim da je izuzetno značajno da Sjedinjene države daju svoj konstrukivn doprinos tom dijalogu da nastave da podsećaju Prištinu na važnost poštovanja i Briselskog i Vašingtonskog sporazuma", dodao je Đurić.

Nesprovođenjem i nepoštovanjem vašingonskog sporazuma, naglasio je, Priština pokopava poverenje.

"To je danas dobro prepoznato u Vašingtonu i u mnogim drugim prestonicama čije država inače podržavaju jednoglasno priznanje Kosova", zaključio je.


 

Komentari (0)

Srbija