Politika

Kurti pokrenuo inicijativu o uvođenju reciproteta sa Srbijom, novo otežavanje odnosa Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/08/2021

-

18:24

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posle pokretanja regionalne inicijative o ekonomskoj saradnji između Albanije, Severne Makedonije i Srbije, na Kosovu, koje se protivi ovoj ideji, pokrenuta je incijativa o uvođenju reciprociteta u odnosima sa Srbijom. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pozivaju na uzdržavanje od svih poteza koji štete dijalogu, dok su Srbi zabrinuti zbog posledica uvođenja reciprociteta.

"Reciprocitet sa Srbijom nije osveta, to je zdrav princip između dve država koje će biti jednake. Nije reciprocitet da se postave prepreke, već da se one uklone. Želimo da to uspostavimo, kako se te mere više ne bi ukidale", rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti. 

Reciprocitet za Kurtija znači da će na propratnoj dokumentaciji odredište za uvoz robe iz Srbije biti Republika Kosovo i da se neće priznavati srpska lična dokumenta i registarske tablice, jer Srbija ne priznaje kosovske. Euronews Srbija istraživao je šta to znači za odnose i dijalog između Beograda i Prištine?

"Ne može se u budućnost sa bilo kakvim barijerama. Mora da bude dijalog najveće i najjače oružje da se rešavaju problemi", kaže Safet Grdžaliu, ekonomski analitičar.

"Kurti pokušava da izađe iz dijaloga"

"Na svaki mogući način Kurti pokušava da izađe iz dijaloga, da ga prekine, eto da razlog nađe u nečemu drugome. Takođe činjenjica je da jedan takav pristup čitavom odnosu pitanja relacije između dva naroda na ovim prostorima je nešto što zabrinjava", smatra potpredsednik Srpske liste na Kosovu Dalibor Jevtić.

Od ekonomskog prosperiteta i mišljenja partnera, izgleda da su Kurtiju trenutno važniji lokalni izbori, najavljeni za oktobar.  

"Sve ono što će mu u populističkom smislu, makar i kratkoročno, doneti nekakve političke poene će on i uraditi. I mislim da to u dugoročnom smislu će naneti štetu svima", kaže Jevtić.

Grdžaliu smatra da će "bilo koja barijera proizvesti političku nestabilnost i sigurno pogoršavati imidž zapadnog Balkana".

"Ako i proizvodimo takve barijere sa bilo koje strane, da li je to Kosovo, da li je Srbija, da li je Makedonija ili ostale države regije, sigurno će pogoršati imidž Balkana i tu neće da bude stranih ulaganja i postavlja se pitanje kako možemo imati bolju perspektivu svi mi bez stranih ulaganja", rekao je on.

U martu 2020. godine, nekoliko dana kada je prvi put izabran za premijera, Kurti je uveo reciprocitet i  tada je izvoz robe iz Srbije na Kosovo nastavio da opada kao i za vreme stopostotnih taksi, za skoro 90%, a političko-tehnički dijalog Beograda i Prištine je bio blokiran.  

Komentari (0)

Srbija