Politika

Ponovo naloženo da se u Hag dovedu Vjerica Radeta i Petar Jojić

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2021

-

19:03

Ponovo naloženo da se u Hag dovedu Vjerica Radeta i Petar Jojić
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sudija Mehanizma za krivične sudove u Hagu Liu Daćun naložio je ponovo da se raspiše nalog za hapšenje dvoje srpskih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za ometanje rada suda uticanjem na svedoke u sada već okončanom predmetu protiv predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Ova odluka je usledila pošto je sudija usvojio zahtev haškog tužilaštva da se u cilju očuvanja dokaza uzmu "posebni" iskazi od svedoka na sednici suda u postupku koji treba da usledi, s obzirom da su Jojić i Radeta nedostupni Mehanizmu.

Srbija neće da izruči ovo dvoje radikala, jer su srpski sudovi zaključili da za to nisu ispunjeni zakonski uslovi i tražila je da im se sudi pred srpskim pravosuđem.

U svojoj odluci koja je danas objavljena, sudija je naveo da je u okolnostima ovog predmeta očuvanje dokaza posebnim iskazom u interesu pravde i da je očuvanje dokaza tužilaštva opravdano u sadašnjim okolnostima.

Smatra da se mogu odobriti zaštitne mere svedocima čiji će dokazi biti sačuvani posebnim iskazom, a tužiocu nalaže da relevantne informacije objavi službenom braniocu u pripremi predstojećeg postupka za uzimanje posebnog iskaza.

U skladu sa pravilima o uzimanju "posebnog iskaza", sudija je ukazao da je pravilima Mehanizma propisano da se izda javno saopštenje u vezi sa ovom odlukom, kao i nalog za hapšenje optuženih.

Takođe je propisano da se optuženima dodeli branilac po službenoj dužnosti kako to proceni Sekretarijat, kao i da se iskazi uzmu nakon što istekne 30 dana od ovog saopštenja.

Sudija je napomenuo da će uzimanje iskaza od svedoka biti zakazano naknadno.

Naložio je tužilaštvu da u roku od 14 dana podnese listu svedoka čije iskaze želi da sačuva, kao i sve prethodne izjave svedoka i sažetak tema koje će njihovim iskazima dokazivati.

Mehanizam je u ponovljenom postupku odlučivanja o tome gde će se suditi Radeti i Jojiću, 2019. pa je ponovo 2020. godine zatražio od Srbije da ih uhapsi i izruči Hagu radi suđenja povodom optužbi da su zastrašivali svedoke u postupku koji se vodio protiv lidera radikala Vojislava Šešelja pred Haškim tibunalom (a koji je nasledio Mehanizam).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija