Aktuelno

Sud i tužilaštvo u Hagu objavili izveštaj: Šta su poručili Smit i Trendafilova

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2021

-

11:06

Sud i tužilaštvo u Hagu objavili izveštaj: Šta su poručili Smit i Trendafilova
Specijalni sud za OVK - Copyright Wikipedia.org/DennisHH

veličina teksta

Aa Aa

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu, objavili su Godišnji izveštaj o radu u 2020. godini, podsećajući na prve optužnice i hapšenja nekadašnjih komandanata i pripadnika tzv. OVK.

U izveštaju od 80 strana, koji je objavljen na srpskom, albanskom i engleskom jeziku detaljno su opisani poslovi i aktivnosti obe institucije tokom prethodne godine, s tim što je deo izveštaja koji se tiče Specijalizvanog tužilaštva objavljen na 10 strana, a Veća i svih pratećih službi na ostalih 70.

U ovom dokumentu opisani su i svi važni događaji o kojima su mediji već izveštavali, a tiču se prvih optužnica, hapšenja i izručenja ukupno sedam pripadnika OVK: Saljiha Mustafe, Husnija Gucatija, Nasima Haradinaja, Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija.

Protiv njih su odignute tri optužnice, po kojima će Mustafi i Gucatiju i Haradinaju ove jeseni početi suđenja.

Od početka ove godine uhapšen je samo jedan nekadašnji komandant OVK Pjetr Šalja.

Smit zahvalio Euleksu

Specijalizovani tužilac Kosova Džek Smit u izveštaju napominje da su prve optužnice i hapšenja postgnuti zahvaljujući izuzetnoj predanosti službenika tužilaštva, ali i nepokolebivoj podršci šire međunarodne zajednice.

"Sada čvrsto i javno gazimo ka postizanju pravde za žrtve i njihove porodice, koje su 20 godina čekale da se lica koja su najodgovornija za krivična dela iz naše nadležnosti izvedu pred lice pravde. Te žrtve su civili raznih narodnosti - ne samo Srbi, već i veliki broj kosovskih Albanaca i Roma, kao i politički protivnici optuženih", napomenuo je Smit.

Posebno je zahvalio Misiji Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) i njenom šefu Larsu-Gunaru Vigemarku za, kako je naveo, ključnu logističku i operativnu podršku koju su tokom protekle godine pružili njegovom tužilaštvu.

"Zahvalan sam i Evropskoj uniji i njenim članicama, a posebno našoj državi domaćinu, Holandiji, kao i trećim državama kontributorima, na resursima i podršci bez kojih ne bismo mogli da ostvarujemo naš mandat", naveo je Smit.

U izveštaju se ukazuje da je potvrdivanje prvih optužnica pred Specijalizovanim većima označilo i početak procesa prijavljivanja žrtava za učešće u postupcima.

Podseća se i da je nakon prvih optužnica u februaru 2020. izbila pandemija virusa korona, te da je sud uveo mere u celoj organizaciji i uspeo da održi kontinuitet poslovanja i punu operativnost.

Trendafilova: Važno je da postupci budu javni

Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova je u izveštaju naglasila da su da veća osnovana da bi obezbedila pravdu kroz bezbedne, nezavisne, nepristrasne i efikasne postupke, i to je ono što ćemo učiniti.

"Od najveće je važnosti da postupci, koliko god je to moguće, budu javni, i da ih ljudi na Kosovu i u regionu mogu pratiti putem naše veb stranice kao i redovno dobijati informacije putem izveštaja, vesti i informativnog materijala“, navela je Trendafilova.

Sekretar tog suda Fidelma Donlon, koja rukovodi službama za podršku sudske aktivnosti, smatra da je Sekretarijat pokazao svoju sposobnost da podrži pravične i efikasne postupke u sigurnom i bezbednom okruženju.

Uspešno smo prevazišli brojne izazove kako bismo obezbedili sigurno dovođenje pritvorenih osoba u Hag i upravljanje sudskim postupcima u kojima su sve strane i pritvorenici mogli bezbedno da ucestvuju, uključujući i upotrebu video-konferencijske veze“, rekla je Dolon.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova osnovani su u skladu sa medunarodnim sporazumom koji je ratifikovala tzv. Skupština Kosova, Ustavnim amandmanom i Zakonom o Specijalizovanim vecima i Specijalizovanom tužilaštvu.

Ova veća (sud) su privremenog karaktera sa konkretnim mandatom i nadležnošću nad zločinima protiv čovečnosti, ratnim zločinima i drugim zločinima u skladu sa zakonom Kosova koji su započeti ili izvršeni na Kosovu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine.

Osoblje je međunarodno, kao i sudije, predsednik, sekretar i specijalizovani tužilac.

Komentari (0)

Srbija