Politika

Selaković: Brine me situacija u Crnoj Gori, nadam se miru

Komentari

Autor: Tanjug, Prva

04/09/2021

-

10:08

Selaković: Brine me situacija u Crnoj Gori, nadam se miru
Nikola Selaković - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Šef srpske diplomatije Nikola Selakovic izjavio je danas da je zabrinut zbog situacije u Crnoj Gori oko sutrašnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, ali je dodao i da se nada da neće doći do ekcesa.

"Zabrinut sam zbog situacije oko ustoličenja mitropolita Joakinija. Nadam se da neće doći do nemira", rekao je Selaković za TV Prva.

On je dodao da svako ima priliku da iskaže neslaganje na dostojanstven, civilizovan način.

"Svaka religija propagira mir, a tako je i sa svetosavljem, pravoslavljem. Važno je da ustoličenje odiše porukama mira, kao i da sve protekne u mirnoj atmosferi, ali videćemo kako će sve proteći. Važno je i da sa Crnom Gorom gradimo partnerske odnose",

On je rekao da Srbija poštuje Crnu Goru kao suverenu državu.

"Tamo živi veliki broj pripadnika srpskog naroda, oni su vernici SPC, zato je bitno da prođe sve mirno. Mitropolit Joanikije nije došao iz Timočke krajine ili okoline Vranja. On je rođen u Crnoj Gori, autentičan je predstavnik srpskog naroda iz Crne Gore. Mitropolija crnogorsko-primorska postoji vekovima", dodao je Selaković.

"Priština ne poštuje sporazume"

Ministar je takođe rekao da Srbiju neće iznenaditi nikakav postupak Prištine, koja je najavila da će krenuti sa lobiranjem za članstvo u međunarodnim institucijama.

On je naglasio da prištinske vlasti ne poštuju sporazume, a da je Beograd stub stabilnosti.

"Sa njima (Prištinom) su moguća svakojaka iznenađenja, kojima se ne čudimo samo mi, već i stranci. Mi smo Vašingtonskom sporazumu pristupili savesno, kao strana koja želi kompromis, mirno rešenje koje će biti sprovodivo, i koje će i Beograd i Prištinu možda dovesti da urade neke poteze koji nisu prijatni, ali smo videli da u Prištini postoji nezainteresovanost za ono što se dešavalo i to je dovelo dijalog u situaciju u kojoj se sad nalazi", rekao je Selaković.

Podsetio je i da je prošlo 100 meseci od Briselskog sporazuma, kojim se predviđa konstituisanje Zajednice srpskih opština.

"Priština sve više govori da ne želi to da uradi. Vidite, predsednik Vučić je u Vašingtonu odbio ultimatum da se prizna nezavisnost takozvanog Kosova. Neko ko je bio u stanju da to odbije u centru svetske moći, Vašingtonu, uveren sam da će umeti da donese pravu odluku, po bilo kojem pitanju. Vašingtonski sporazum je u suštini sačuvao mir i doneo mnogo jači kredibilitet Srbije u svetu", dodao je Selaković.

Kada je reč o odnosu sa Izraelom, Selaković je rekao da Tel Aviv nije poštovao Srbiju.

"Izrael je priznao takozvano Kosovo, zbog toga nije premeštena srpska ambasada u Jerusalim", ukazao je Selaković na plan da se srpska ambasada u Izraelu od 1. jula premesti u Jerusalim.

 

Komentari (0)

Srbija