Politika

Sebastijan Kurc u radnoj poseti Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

04/09/2021

-

11:44

Sebastijan Kurc u radnoj poseti Beogradu
Sebastijan Kurc u radnoj poseti Beogradu - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

 Austrijski kancelar Sebastijan Kurc stigao je danas u radnu posetu Srbiji, tokom koje će mu predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiti Orden Republike Srbije na lenti.

U toku je sastanak sagovornika u četiri oka, a nešto kasnije će im se pridružiti i delegacije na plenarnom sastanku.

Vučić i Kurc obratiće se medijima nešto pre 13 sati, a nakon toga će biti održan i sastanak delegacija dve zemlje.

Predsednik Srbije će zatim kancelaru Austrije uručiti Orden Republike Srbije na lenti, za zasluge u unapređenju odnosa sa Srbijom i celim regionom Zapadnog Balkana, posle čega će se dvojica zvaničnika obratiti medijima.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Austrijskog kancelara je prethodno na aerodromu je dočekala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. U kratkom razgovoru koji je potom upriličen, ministar Joksimović zahvalila je Austriji na strateškoj podršci našem evropskom putu i informisala austrijskog kancelara o aktivnostima koje Srbija preduzima u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Savezni kancelar je posebno pohvalio odgovorno postupanje Republike Srbije tokom pandemije i značajne reformske aktivnosti u procesu evropskih integracija, navodi se u saopštenju.

Austrijski kancelar, inače, jedan je od glavnih zagovornika proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i čvrsto podržava evropske integracije Srbije.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Uoči dolaska u Beograd, on je za Tanjug rekao da Austrija smatra Srbiju važnim partnerom i sidrom stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Pored odličnih bilateralnih odnosa i evropskog proširenja, razgovaraćemo i o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija. Srbija može da se osloni na našu punu podršku na putu ka EU. Evropska unija je potpuna tek kada joj sve države Zapadnog Balkana budu pristupile", poručio je Kurc.

Pored značajne političke podrške koju Beč pruža Beogradu, Austrija je i važan ekonomski partner i drugi najveći strani investitor u Srbiji, sa oko 400 firmi koje posluju u našoj zemlji.

Spoljnotrgovinska razmena prošle godine bila je na nivou od oko 1,25 milijardi evra. Takođe, važnu sponu u odnosima Srbije i Asutrije čini brojna srpska dijaspora koja u toj zemlji, prema zvaničnim podacima broji više od 120.000 državljana Srbije koji žive i rade u Austriji, ali je, prema procenama broj ljudi poreklom iz Srbije oko 300.000.

Komentari (0)

Srbija