Politika

Kurc nakon primanja najvišeg odlikovanja Srbije: "Nadamo se skorašnjem otvaranju klastera"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/09/2021

-

12:38

Kurc nakon primanja najvišeg odlikovanja Srbije: "Nadamo se skorašnjem otvaranju klastera"
Aleksandar Vučič i Sebastijan Kurc - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu Orden Republike Srbije na lenti, za zasluge u unapređenju odnosa sa Srbije i Austrije, nakon čega su se obratili medijima.

"Danas imam izuzetnu čast i posebno zadovoljstvo da vam, kao osvedočenom prijatelju Republike Srbije uručim najviše državno odlikovanje, Orden Republike Srbije na lenti za naročite zasluge u osnaživanjima odnosa Republike Srbije i Austrije. Predanost koju godinama pokazujete u ukupnom, ali i daljem povezivanju naroda naših dveju zemalja je od ogromnog značaja", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da je zahvalan i ličnim nastojanjima Sebastijana Kuca da proces evropskih integracija bude ubrzan.

Vučić je, kaže, ubeđen da će Srbija imati austrijsku podršku i ubuduće.

"Za nas je to posebno važno da, u uslovima kada se suočavamo sa brojnim teškoćama i problemima, od pandemije do migrantskih kriza, uvek možemo da računamo na prijatelja kakva je Austrija i kakav ste vi. S druge strane, poznajući Sebastijana Kurca dugo godina, smatram da je on jedan od najtalentovanijih političara koji sam upoznao. On je uspeo taj talenat da pretoči u izuzetne rezultate i u politici, i ekonomiji svoje zemlje, ali i u saradnji sa Srbijom", istakao je Vučić.

Vučić je dodao da je u poslednjih 10 godina udvostručena saradnja sa Austrijom, dobrim delom zahvaljujući zalaganjima Sebastijana Kurca i njegove vlade, kao i da je ta zemlja jedan od najvećih investitora u Srbiji. Osim toga, ove godine je zabeležen porast od 22,3 odsto u trgovinskoj razmeni između dve zemlje, što je više nego u rekordnoj 2019. godini. Vučić je i četiri važne investicije do kraja godine i nastavak saradnje sa Privrednom komorom Austrije.

Austrijskom kancelaru se zahvalio i na tome što brine o našem narodu koji živi u Austriji.

"Čini mi se da su Srbi neki od najbolje integrisanih članova vašeg društva" dodao je Vučić.

Sebastijan Kurc: EU bi trebalo da oda Srbiji priznanje

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Austrijski kancelar je rekao da mu je drago što Srbija i Austrija imaju obim razmene veći od jedne milijarde, a posebno ga raduje privredni razvoj Srbije.

"Privredni rast od šest, možda sedam odsto je vrlo impresivan, naročito kada pogledamo prošlu godinu kada teško da je neka zemlja imala tako male gubitke kao Srbija. U drugim zemaljama je bila teža situacija", rekao je Kurc na konferenciji za medije.

Kurc je čestitao predsedniku Srbije i njegovom timu u vođenju pandemije koronavirusa.

"Srbija je bila prva zemlja koja je započela brzu vakcinaciju, čak brže nego članice Evropske unije. Čestitam tebi kao predsedniku i celom timu"

Zahvalio se i na podršci u oblastima koje su Austriji važne, posebno migracijama, te istakao zadovoljstvo što postoji dobra saradnja sa austrijskom policijom.

Kurc se osvrnuo i na otvaranje novih poglavlja u pregovorima za pristup Evropskoj uniji.

"Mislim da je važno da EU bude predvidiva jer je to jedan od temelja - da postoji poverenje u Uniji. U tom kontekstu mi se čini da je važno da postoji priznanje za enorman napredak koji se desio u Srbiji, naročito što se tiče privrednog razvoja, ali i vladanja tokom pandemije. I u pogledu tog priznanja se zaista nadamo da će doći do otvaranja klastera i nadalje ćemo se angažovati za to", kazao je Kurc.

"Pitanje Šengena je vrlo komplikovano"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za štampu takođe rekao da je pitanje prijema Srbije u Šengen, kao što to predlaže češki premijer Andrej Babiš, vrlo komplikovano.

"To pitanje Šengena je vrlo komplikovano. Znate da imaju problema i zemlje koje su članice EU kao što su Hrvatska, Rumunija, i Bugarska. Zahvalan sam Andreju Babišu na njegovoj inicijativi“, rekao je on.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Kurc, kojem je postavljeno pitanje da li podržava ideju češkog kolege, kazao je da iduće nedelje putuje u Češku gde će imati razgovor sa Babišom.

"Do sada o toj temi nismo razgovarali“; odgovorio je on.

"Srbija nije parking za izbeglice"

Vučić je danas rekao i da je Srbija spremna da koordinira sa drugim zemljama u rešavanju pitanja migracija iz Avganistana, kao i da može da primi 100 do 150 migranata, ali da nije i neće biti parking za izbeglice.

Kako kaže, Srbija je do sada dobila samo jedan zahtev, da primi oko 150 žena ili devojaka iz Avganistana, tačnije iz fudbalskih klubova.

"Oni koji napuštaju Avganistan žele u zapadnu Evropu ili SAD i malo ko želi na Balkan. Imali smo samo jedan zahtev, radi se o 150 žena ili devojaka iz fudbalskih klubova. Necemo biti parking za izbeglice. Dogovaraćemo se sa Sebastijanom i svim našim susedima kako da reagujemo", rekao je on.

Prema njegovim rečima apsolutno je nemoguće da dođe velikii broj Avganistanaca u Srbiju, i ponovio da je Srbija spremna da koordiniše.

"Može 100-150 ljudi, naročito žena. To je humanitarno pitanje", rekao je Vučić.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da je ubeđen da ljudi koji napuštaju Avganistan treba da budu zbrinuti u susednim zemljama, sa kojima je Austrija u kontaktu.

On je na konferenciji za novinare, rekao da ako postoji talas migracija koji se preliva van Avganistana, on se očkuje ka zemljama sa kojima se Avganistan graniči, a ne u Evropi.

"Priesudna je zaštita granica i borba protiv krijumčarenja ljudi. To se na granicama EU sada bolje rešava nego 2015 godine. U međuvremenu Grčka ulaže velike napore da zaštiti granice, a u Nemačkoj se promenio način mišljenja", rekao je Kurc i istakao da je bitno da Srbija da svoj doprinos, kao i zemlje regiona rešavanju pitanja migracija.

 

 

 

 

 

 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija