Politika

Može li poseta Nenada Čanka Cetinju da uzdrma vladajuću koaliciju u Novom Sadu?

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

08/09/2021

-

20:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Pokret socijalista, jedan od partnera SNS-a u lokalnoj vlasti, zatražio da Liga socijaldemokrata Vojvodine više ne bude deo takozvane komunalne koalicije, u zahtevu su im se pridružile opozicione stranke iz gradskog parlamenta. Iz kabineta gradonačelnika stiže odgovor da za razlaz za sada razloga nema, te da će o tome odlučivati gradski odbor stranke.

Od 78 odborničkim mesta, u novosadskoj skupštini svega šest zauzima opozicija. Iako pitanje da li će im se pridružiti i troje odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine matematički ne menja stvari, za opoziciju je to ideološki značajno. Predlog da na budućem popisu građani mogu da se izjašnjavaju kao Vojvođani, a zatim i odlazak Nenada Čanka na Cetinje, novi je povod za stari zahtev. 

"Da se hitno i bez odlaganja smeni ministarka za ljudska i manjinska prava i takozvani društveni dijalog, Gordana Čomić i da se raskine koalicija na gradskom i republičkom nivou sa Čankovom Ligom socijaldemokrata Vojvodine", rekao je za Euronews Srbija Đurađ Jakšić iz Srpske radikalne stranke.

Bojan Radojević iz Demokratske stranke Srbije dodaje da već godinama pozivaju da se ta koalicija raskine, "jer jednostavno ne može da funkcioniše na adekvatan način".

Prvi put sada je takav zahtev izneo i neko iz redova vladajućih. Konkretno, predsednik Gradskog odbora Pokreta socijalista, zbog, kako kaže, "podrške i ličnog učešća Nenada Čanka u anti-srpskim demonstracijama na Cetinju". Poruku da, kako je rekao "lažni ekstremisti neće učestvovati u pokrajinskoj vlasti dok je on na njenom čelu", uputio je i predsednik Pokrajinske vlade. Iz kabineta gradonačelnika odgovor da će sa koalicionim partnerima razgovarati. 

"Ne postoji kriza vlasti u Novom Sadu. Mi ćemo na našim organima Gradskog odbora odlučivati o daljoj saradnji Lige socijaldemokrata Vojvodine. Nećemo donositi političku odluku. Gledaćemo da ta odluka bude u interesu razvoja grada", naveo je Milan Đurić, zamenik gradonačelnika.

Kakva god bude, odluku SNS-a pratiće i Socijalistička partija Srbije, poručuju u toj stranci, dok u Ligi napominju da je takozvana komunalna koalicija sklopljena zbog infrastrukturnih projekata, a ne ideologije i da kao takva funkcioniše. 

"Mi smo duboko uvereni da je to moguć princip i da naši politički stavovi nemaju nikakve veze sa izgradnjom mosta, centralnog prečistača ili obnavljanjem nekog infrastrukturnog komunalnog dela u gradu, jer mi u ovom gradu živimo", kaže Robert Kolar iz Liga socijaldemokrata Vojvodine.

A pozadinu poslednjih aktivnosti Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam vidi drugačije. 

"Mislim da je to neka vrsta marketinga pred izbore iduće godine, jer Liga mora da se više učvrsti u svom biračkom telu. S druge strane, ni naprednjacima ne ide u račun da previše talasaju, ali morali su da se oglase ovim povodom, jer bi onda ispalo da podržavaju ovo za šta se Liga zalaže", poručio je Popov, koji čitavu situaciju opisuje kao medijsku kampanju, čiji će ishod na kraju biti status quo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija