Politika

Angela Merkel dolazi u Srbiju 13. septembra

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2021

-

15:05

Angela Merkel dolazi u Srbiju 13. septembra
Angela Merkel - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kancelarka Angela Merkel doći će u zvaničnu posetu Srbiji 13. septembra, saopšteno je iz nemačke vlade. Ovo će biti i jedna od poslednjih njenih zvaničnih poseta s obzirom na to da joj uskoro ističe mandat.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nedavno da se očekuje "velika poseta" i tom prilikom rekao da bi kacelarka trebalo da dođe u Beograd.

Merkel će, kako je objasnila zamenica portparola nemačke vlade Martina Fic, 13. septembra boraviti u Beogradu, a dan kasnije, 14. septembra u Albaniji.

"Kancelarka Merkel će najpre posetiti Srbiju. U Beogradu će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U fokusu razgovora biće bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive", navela je Fic.

Nakon sastanka, predsednik Srbije i nemačka kancelarka obratiće se novinarima.

Kako je najavljeno u Berlinu, Merkel će se u Beogradu sastati i sa predstavnicima civilnog društva iz svih država Zapadnog Balkana.

Dan kasnije, u utorak, 14. septembra kancelarka Merkel boraviće u Tirani, gde će najpre imati bilateralni sastanak sa albanskim premijerom Edijom Ramom, sa kojim će, takođe, razgovarati o bilateralnim, privrednim pitanjima, kao i približavanju te zemlje EU.

Nakon toga, kancelarka će prisustvovati ručku sa premijerima svih država Zapadnog Balkana, na kojem će glavna tema biti regionalna saradnja, a potom je predviđena konferencija za medije.

Pred povratak u Berlin, Merkel će imati bilateralne sastanke sa premijerima BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i privremenih vlasti u Prištini.

Dolazak kancelarke Merkel u posetu Srbiji je velika čast, budući da je da je na kraju svog mandata izabrala upravo Beograd za bilateralnu posetu, dok će se u Tirani sastati sa premijerima regiona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija