Politika

Merkel 14. septembra u Tirani sa liderima Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Euronews

01/09/2021

-

19:04

Merkel 14. septembra u Tirani sa liderima Zapadnog Balkana
Angela Merkel - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetiće 14. septembra Tiranu gde će se sastati sa liderima Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, potvrdili su za Euronews Albanija neimenovani izvori.

Tokom ove posete, Merkelova će se sastati sa liderima balkanskih država, a kako se saznaje, među njima će biti i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. Međutim, još nije izvesno da li će na ovom sastanku prisustvovati premijer Kosova Aljbin Kurti.

Nakon sastanka u tirani, nemačka kancelarka će održati zvaničnu konferenciju za novinare, a očekuje se i potpisivanje nekoliko sporazuma koji će podrazumevati ekonomsku i regionalnu saradnju.

Inače, Merkelova dolazi samo nekoliko nedelja pred kraj svog mandata kao nemačka kancelarka. Ovo je njena druga poseta Tirani, prva je bila u julu 2015. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć u Bledu, u Sloveniji, najavio da je u pripremi poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji.

"Očekujemo veliku posetu, u pripremi je poseta kancelarke Merkel Srbiji. Nadam se da se neće dogoditi nešto sa epidemiološkom situacijom i da će do posete doći", rekao je Vučić za TV Pink.


On je istakao da će tom prilikom sa Merkelovom moći o mnogo toga da se razgovara, a pre svega da saznamo nemački pogled na Balkan, kao i šta nam je činiti u budućnosti.

Istakao je da se ne može Nemačka imati za protivnika, već da je naprotiv neophodno da Nemačku imate na svojoj strani ako želite da brže napredujete.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija