Evropa

Merkel: Nemačka donira afričkim zemljama 70 miliona doza vakcina

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2021

-

21:50

Merkel: Nemačka donira afričkim zemljama 70 miliona doza vakcina
Angela Merkel - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas saopštila da će njena zemlja ove godine afričkim državama staviti na raspolaganje do 70 miliona doza vakcine protiv koronavirusa, više nego dvostruko od prethodnog obećanja o doniranju 30 miliona.


"Nemačka će na raspolaganje afričkim zemljama staviti čak 70 miliona doza vakcina", saopštila je Merkel na konferenciji za novinare nakon samita sa afričkim liderima u okviru inicijative G20 "Zajedno sa Afrikom", prenosi Rojters.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa rekao je da su afrički lideri na samitu poručili da nije pravično da je Afrika vakcinisala samo 2 odsto od svojih 1,3 milijarde stanovnika, dok su razvijenije zemlje vakcinisale i do 60 odsto populacije.

"Svi smo mi na tom sastanku podržali stav da Africi treba dati priliku i pravo da proizvodi vakcine", naveo je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Merkel.

Nemačka kancelarka je rekla da je uverena da bi moglo doći do prenosa tehnologije, korak po korak kako bi se omogućila proizvodnja vakcina protiv kovid-19 i u Africi. Ramafosa se zahvalio Merkel što je zagovarala inicijativu G20 za saradnju sa Afrikom, koja je pokrenuta 2017. godine pod nemačkim predsedništvom G20.

Ova inicijativa promoviše privatna ulaganja u Africi, s ciljem ublažavanja siromaštva koje je, uz političku nestabilnost i nasilje, glavni razlog što veliki broj Afrikanaca kreće ka Evropi. Merkel, koja je na vlasti od 2005. godine, planira da se povuče nakon saveznih izbora u Nemačkoj 26. septembra.

Komentari (0)

Evropa