Evropa

Merkel i Zelenski: Pokušavamo da obezbedimo trajni prekid vatre u istočnoj Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2021

-

20:26

Merkel i Zelenski: Pokušavamo da obezbedimo trajni prekid vatre u istočnoj Ukrajini
Angela Merkel i Vladimir Zelenski - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas se u Kijevu založila za nastavak zaustavljenih mirovnih napora za istočnu Ukrajinu i istakla da je Nemačka posvećena da pomogne Ukrajini.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, Merkel se založila za rad na tome da se održi sastanak lidera Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske o situaciji u istočnoj Ukrajini, koji je poslednji put realizovan 2019. godine.

"To bi po mom mišljenu donelo napredak, ako uspemo da napravimo dobar plan. Drago mi je što je predsednik Zelenski spreman da to učini", rekla je kancelarka, preneo je AP.

Zelenski je rekao da Kijev traži trajno primirje na istoku Ukrajine i pozvao je zapadne partnere da izvrše pritisak na Rusiju kako bi postigli napredak u istočnoj Ukrajini.

Dodaje da je ta tema sa samita Normandijske četvorke u Parizu 2019. još aktuelna i da se "mora sprovesti", piše TASS.

"Pokušavamo da obezbedimo trajni prekid vatre, da razmenimo zarobljenike, da otvorimo kontrolne punktove na okupiranim teritorijama", rekao je Zelenski i dodao da podržava ideju o drugom sastanku u normandijskom formatu.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

"Naš sastav o neophodnosti samita Normandijske četvorke je nepromenjen. Do sada nije postignut napredak i pritisak na Rusiju bi trebalo da ostane na snazi. Mi želimo da vidimo veoma energične napore naših partnera", rekao je ukrajinski predsednik.

Sredinom juna, zamenik šefa osoblja Kremlja Dmitrij Kozak takođe je rekao je da se sastanak u normandijskom formatu - Ukrajina, Rusija, Nemačka i Francuska, može organizovati bilo kada, ali da je "važno složiti se o temi razgovora, cilju i logici".

Merkel je istakla da očekuje da će sledeća nemačka vlada "raditi u istom duhu" sa Ukrajinom, nastojeći da zemlja povrati svoj teritorijalni integritet i omogućiti joj nastavak domaćih reformi.

Kancelarka je govorila o američko-nemačkom sporazuma prošlog meseca kojim se dozvoljava završetak gasovoda Severni tok 2 iz Rusije u Nemačku bez uvođenja američkih sankcija nemačkim entitetima.

"obavezu nemačke Vlade da spreči brige predsednika Zelenskog i da njegovu zabrinutost shvata veoma ozbiljno".

Kancelarka je rekla da će se Berlin "zalagati za dalje sankcije u evropskim okvirima ako se potkrepi sumnja da se gasovod koristi kao političko oružje", kao što je Zelenski tvrdio.

Zelenski je na tu konstataciju dodao da je Kijev pokrenuo konsultacije sa Evropskim parlamentom i nemačkom vladom u vezi sa Severnim tokom 2 i dodao da će se u ponedeljak u Kijevu sastati ministri SAD, emačke i Ukrajine.

Zelenski zabrinut za ekonomsku sigurnost posle 2024.

Zelenski je posle sastanka izjavio da i dalje nije razumeo ko će njegovoj zemlji dati garancije za ekonomsku sigurnost posle 2024. godine, kada ističe ugovor o tranzitu ruskog gasa u Evropu.

"Razgovarali smo sa kancelarkom o produženju ugovora o tranzitu gasa preko ukrajinske teritorije posle 2024. godine. Međutim, smatram da su za sada sve to opšta mesta. Ja želim da znam šta će Ukrajina dobiti i šta može da izgubi nakon isteka ugovora 2024. godine i ko može da Ukrajini pruži konkretne garancije“, rekao je Zelenski, prenosi TASS.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

Zelenski je potvrdio da će se ukrajinski, nemački i američki ministri energetike sastati sutra u Kijevu i ocenio da bi tada možda moglo da dođe do konkretnijih dogovora.

"Možda to može biti prelazak na zelenu energiju i na 'zelenu strategiju', ali naravno, za to su potrebna velika sredstva i mnogo vremena ", predočio je Zelenski.

U decembru 2019. godine Moskva i Kijev postigli su dogovor o nastavku tranzita ruskog gasa preko Ukrajine od 2020. do 2024. godine sa mogućnošću produženja tog sporazuma.

Ugovorom je predviđen tranzit od 65 milijardi kubnih metara gasa 2020. godine i 40 milijardi kubnih metara godišnje od 2021. do 2024. godine.

Prošle godine kroz Ukrajinu je izvršen tranzit od 55,8 milijardi kubnih metara gasa, najmanje u poslednjih 30 godina.

Izvršni direktor ruskog gasnog giganta Gazproma Aleksej Miler rekao je novinarima ranije da nije isključeno da bi tranzit gasa preko Ukrajine mogao biti i veći nakon 2024. godine, u zavisnosti od tržišnih uslova.

Komentari (0)

Evropa