Politika

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Kamenovana kuća Srpkinje iz Orahovca

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2021

-

17:38

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Kamenovana kuća Srpkinje iz Orahovca
Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Kamenovana kuća Srpkinje iz Orahovca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kuća Mirjane Dedić (74) iz Orahovca kamenovana je noćas posle ponoći, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.


Navodi se da Mirjana živi sama i da je ovaj atak na njen dom i bezbednost uneo snažnu zabrinutost i opravdan strah. Slučaj je prijavljen policiji.

Dodaje se da je Mirjanu Dedić posetio i predsednik Privremenog organa opštine Orahovac kako bi sa njom razgovarao i dogovorio se o saniranju štete koju će, ističe se, Kancelarija za KiM nadoknaditi.

"S obzirom na činjenicu da u blizini njene kuće postoje sigurnosne kamere, zahtevamo da počinioci u najkraćem mogućem roku budu otkriveni i adekvatno sankcionisani", navodi se u saopštenju.

Precizira se da je od početka godine ovo petnaesti zabeleženi napad na srpske kuće na prostoru Kosova i Metohije, a da ukupan broj napada koji su imali versku ili nacionalnu konotaciju iznosi više od 90.

To, konstatuje se, govori da na mesečnom nivou u proseku imamo po 10 napada na Srbe, njihovu imovinu ili imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Ocenjuje se da "ovakvi napadi dodatno podgrevaju neodgovorne izjave prištinskih političara koji raspiruju mržnju antisrpskim izjavama i brojnim optužbama na račun Srba, ali i politika nekažnjavanja počinilaca".

"Zbog toga smo na bezbednosti Srba insistirali i tokom poslednje, ali i svake prethodne runde dijaloga u Briselu, i govorićemo i dalje sve dok se srpskom narodu u južnoj pokrajini ne obezbedi miran i bezbedan život", dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija