Politika

Ministarka pravde: Izmene Ustava ojačaće vladavinu prava

Komentari

Autor: Fonet

14/09/2021

-

16:54

Ministarka pravde: Izmene Ustava ojačaće vladavinu prava
Ministarka pravde: Izmene Ustava ojačaće vladavinu prava - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka pravde Maja Popović rekla je danas u Kragujevcu da su predložene promene Ustava u oblasti pravosuđa predviđene u Akcionom planu za pregovaračko poglavlje 23, koji je Vlada Srbije usvojila 2016. godine, a da će njegove izmene značiti jačanje vladavine prava.

One su najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava, koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan od prioriteta politike Evropske unije, istakla je Popović na javnom slušanju o promenama Ustava, koje je danas održano u Kragujevcu.

Ona je naglasila da Srbija posvećuje veliku pažnju ispunjavanju obaveza iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23, kao i da se promene Ustava sprovode u cilju unapređenja kvaliteta pravde, kao i nezavisnosti, nepristrasnosti, stručnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa.

Ukoliko dođe do Ustavnih promena to će svakako značiti jačanje vladavine prava i napredak Srbije u jednoj važnoj oblasti, a samim tim i bolje ocene u procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, rekla je Popović i dodala da očekuje da će Evropska komisija ceniti napore koje Srbija ulaže kako bi promenila Ustavne odredbe u pravosuđu.

Gradonačelnik Kragujevac Nikola Dašić podsetio je da je Srbija do sada promenila 13 ustava, a da je prvi najviši pravni akt – Sretenjski ustav, proglašen u Kragujevcu na Sretenje 15. februara 1835. godine.

Preporuka za vas

Predlog za promenu Ustava Srbije danas pred poslanicima - šta se menja i šta zamera struka

Komentari (0)

Srbija