Politika

Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope pozdravili pokretanje postupka za promenu Ustava Srbije

Komentari

Autor: Euronews

15/06/2021

-

12:28

Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope pozdravili pokretanje postupka za promenu Ustava Srbije
Skupština Srbije - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Srbiju Ijan Lidel-Grejnžer i Pjero Fasino pozdravili su odluku Skupštine Srbije, donetu na inicijativu Vlade Srbije, da se pokrene postupak izmene Ustava u cilju depolitizacije pravosuđa, pozivajući vlasti da omoguće inkluzivan pristup tom procesu, koji bi uključio i vanparlamentarnu opoziciju.

"Skupština Srbije je 7. juna 2021. odlučila da pokrene reviziju Ustava - prvu od usvajanja Ustava Srbije 2006. Pozdravljamo ovu odluku, koja sledi posle dugogodišnjih poziva PSSE da se Ustav uskladi sa standardima Saveta Evrope, posebno poštujući preporuke Venecijanske komisije iz 2007. godine o važećem Ustavu, kao i o nacrtu ustavnih amandmana iz 2018. godine", rekli su izvestioci, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Uzvestioci navode da je očekivana depolitizacija pravosuđa, u tom pogledu, važan korak i preduslov za nezavisnost pravosuđa i konsolidaciju vladavine prava. Pošto Skupština usvoji tekst izmena Ustava, oni pozivaju vlast da ažurira pravni okvir za organizaciju referenduma, uzimajući u obzir standarde Saveta Evrope, posebno revidirane smernice Venecijanske komisije o održavanju referenduma iz 2020. godine.

Takođe, izvestioci navode da se zemlja suočava sa demokratskim izazovima posle izbora u junu 2020. godine i odsustva održive opozicije u parlamentu. Stoga su pozvali vlasti u Srbiji da omoguće inkluzivan pristup, koji bi uključio i vanparlamentarnu opoziciju.

"Demokratska zemlja ne razdvaja konsolidaciju vladavine prava od jačanja demokratskih i inkluzivnih institutcija, neophodnih za promociju pluralističke demokratije. U tom kontekstu, pozdravljamo nastavak Međustranačkog dijaloga o unapređenju izbornih uslova i podstičemo sve zainteresovane strane da se obavežu na opipljive mere, zasnovane na širokom konsenzusu, koje će dovesti do poštenih i slobodnih izbora", naveli su izvestioci.

Ukazali su i na svoju nameru da razgovaraju o ovim dešavanjima tokom sledeće posete Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija