Politika

Kritike struke zbog promene Ustava, Bjelogrlić: Kratak rok, predložena rešenja lošija od postojećih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2021

-

14:08

Kritike struke zbog promene Ustava, Bjelogrlić: Kratak rok, predložena rešenja lošija od postojećih
Kritike struke zbog promene Ustava, Bjelogrlić: Kratak rok, predložena rešenja lošija od postojećih - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić poručila je danas da je kratak rok koji je predviđen za promenu Ustava Srbije, kao i i da to društvo i celokupna struka smatraju da su predložena rešenja lošija od postojećih. Podvlači i da Venecijanska komisija nije dobila na uvid nacrt ustavnog zakona koji je sastavni deo Ustava niti se izjasnila da li postojeća rešenja smanjuju dostignuti nivo standarda kod nas.

Euronews TV

"Dakle, poslali su predlog izmena Ustava, a da pritom nisu zakon koji sprovodi taj Ustav pokazali Venecijanskoj komisiji. Druga stvar, Venecijanska komisija se nikad nije izjasnila da li predložena rešenja smanjuju dostignuti nivo standarda kod nas ili su ista ili ga podižu. Mi tvrdimo da se smanjuju, dali smo i obrazloženje i celokupna struka se složila s tim da su predložena rešenja lošija od postojećih", rekla je sagovornica Euronews Srbija.

Ona je dodala i da Društvo sudija Srbije smatra da je za ovako složenu proceduru promene UStava, kratak rok.

"I sam predsednik skupštine Srbije (Ivica) Dačić je nabrojao sve aktivnosti i korake koje je potrebno doći da bi se došlo do referenduma za promenu Ustava. Smatramo da je veoma kratko vreme za jednu tako složenu proceduru i jedan tako veliki posao, pri čemu je potvrdio i da će vanredni parlamentarni izbori biti istovremeno kada i predsednički i lokalni beogradski. To je u aprilu sledeće godine. Skupština Srbije se mora raspustiti i očigledno je da vlast planira da taj posao završi do kraja godine, a mi smatramo da je to kratko vreme", ukazala je ona.

Dodala je i da je osnovna zamerka da se predloženim rešenjima iz 2018. godine "pravosuđe više politizuje nego što je to sada".

"Smanjuje se dostignuti nivo standarda sudijske nezavisnosti koji je sada garantovan Ustavom. Rešenja su takva, iako čujemo predsednika parlamenta koji kaže da smo dobili zeleno svetlo venecijanske komisije. Mi bismo to zeleno svetlo dobili i da su otišli predlozi Društva sudija ili bilo kog drugog iz nevladinog sektora. Oni samo gledaju da li je to u skladu sa minimumom standarda, da li odgovara, a ne šta je kod nas sada na snazi", objasnila je Bjelogrlić.

Kaže i da je Društvo sudija Srbije najviše zamerki imalo na broj članova Visokog saveta sustva (VSS), izmenu nadležnosti koja se smanjuje kada je u pitanju i Državno veće tužilaca i VSS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija