Politika

Dačić za Euronews Srbija: Referendum pre vanrednih parlamentarnih izbora, najverovatnije na jesen

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2021

-

13:31

Dačić za Euronews Srbija: Referendum pre vanrednih parlamentarnih izbora, najverovatnije na jesen
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas za Euronews Srbija da bi referendum o promeni Ustava mogao da se održi na jesen, odnosno u drugoj polovine godine.

Prema njegovim rečima, referendum mora da se održi pre raspuštanja aktulenog saziva parlamenta i vanrednih parlamentarnih izbora, koji su planirani zajedno sa predsedničkim, naredne godine.

Euronews TV

On je rekao i da se u protekle dve godine nije razgovaralo samo o ideji, već i konkretno amandmanima.

"Ono o čemu je u načelu razgovarano, Venecijanska komisija se sa tim složila. Treba još jednom Venecijanska komisija da sagleda da li će to biti taj tekst oko koga smo se dogovorili ili će biti nekih manjih ili većih promena, oko čega bi trebalo da daju saglasnost. Referendum bi mogao da bude održan na jesen, u drugoj polovini godine", rekao je Dačić.

Upitan da li to znači da vanrednih parlemantarnih izbora nema dok se ne potvrdi referendum, on je rekao da referendum mora da bude ranije, pre nego što se raspusti aktuleni saziv Skupštine Srbije.

"Znate da je predsednik rekao da će biti održani i vanredni parlamentarni izbori u isto vreme kad i predsednički i izbori za Skupštinu grada Beograd. Ako to bude tako onda je nemoguće održati refrendum u isto vreme kao i te izbore, jer ne može raspuštena skupština da proglasi promenjeni ustav", ukazao je Dačić.

Dačić je podsetio i da su i kad je donet i aktuelni Ustav Srbije postojale primedbe koji se tiču nezavisnosti pravosuđa.

"Naravno od tada je pošlo 14, 15 godina. Prvi put smo pristupili tome sada i ja sam rekao da bi bilo veoma važno da evropske institucije kažu da li podržavaju promenu Ustava. U tom smislu je i venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje, što znači da je to u skladu sa svim reformskim naporima koje čini Vlada Srbije i Narodna Skupstina Srbije i predsednik Srbije, u cilju našeg daljeg približavanja EU", rekao je Dačić u izjavi za Euronews Srbija.

On je naveo i da je suština izmena da se obezbedi veća nezavisnost pravosuđa kroz drugačiji način izbora sudija i tužilaca, "odnosno da to više ne radi Skupstina Srbije, nego da to rade sudijska i tužilačka tela".

"U tom smislu je i samo definisan ovaj predlog, pošto je procedura za promenu Ustava složena. Skupština samo raspravlja o toj inicijativi za promenu Ustava koji se tiče nekoliko tačaka, odnosno tiče se pravosuđa, načina izbora, rešenja skupštine. Nakon toga će Odbor za ustavna pitanja da definiše kako će konkretno izgledati ti amandmani", rekao je i dodao da će Odbor nastaviti javnu raspravu pre svega razgovor sa strukovnim udruzenjima sudija i tužilaca kako bi se stvorio što šiti konsenzus oko promene Ustava Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija