Društvo

Udruženje sudija i tužilaca: Izmene Ustava su u interesu građana, a ne NVO

Komentari

Autor: FoNet

06/06/2021

-

17:27

Udruženje sudija i tužilaca: Izmene Ustava su u interesu građana, a ne NVO
Udruženje sudija i tužilaca: Izmene Ustava su u interesu građana, a ne NVO - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Izmene Ustava Srbije su u interesu građana, a ne u interesu nevladinih organizacija, ocenilo je danas Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) i zatražilo da se napravi jasna razlika interesa države i svih građana u odnosu na interese nevladinih organizacija i njihovih donatora, a da poslednja reč građana o promenama Ustava bude - referendum.

U saopštenju posle sednice Upravnog odbora UST, održane danas u Novom Sadu, Udruženje ukazuje na okonosti u kojima je pokrenuta debata o izmenama Ustava, i na opstrukcije procesa usvajanja amandmana u oblasti pravosuđa i zahtevima dela strukovnih udruženja i nevladinih organizacija da se navedeni proces zaustavi, odnosno da se postojeći Ustav Republike Srbije ne menja.

Usvajanje izmena - jedino pitanje

Udruženje ističe da je od usvajanja postojećeg Ustava Srbije pokrenuta debata o tome u kojoj meri ustavna rešenja garantuju nezavisnost pravosuđa, odnosno da li ustavna rešenja onemogućavaju pritisak zakonodavne i izvršne vlasti na rad pravosuđa.

"Kritike postojećih rešenja i preporuke evropskih institucija da se osnaži pravosuđe dobile su jasnu formu, naročito od momenta otvaranja Poglavlja 23 u 2016. godini", ističe UST i poseća da je Srbija usvojila akcioni plan za poglavlje i izmenu Ustava uvrstila u Nacionalne strategije reforme pravosuđa.

Javna rasprava o izmenama Ustava, započeta u 2017. godini rezultirala je amandmanima koji su dobili "zeleno svetlo" Venecijanske komisije, ali je polemika nastavljena i "dodatno osnažena slanjem predloga za izmenu Ustava u Narodnu skupštinu Republike Srbije i sledstvenim javnim slušanjima", navodi se u saopštenju.

Ukazujući da su "svi relevantni činioci u oblasti pravosuđa, od državnih institucija, preko strukovnih udruženja i nevladinih organizacija, do zainteresovanih pojedinaca", bili u prilici da se izjasne, UST navodi kako je sad vreme "da se donese samo jedna odluka - da li će Republika Srbija, u skladu sa svojim obavezama i na osnovu rešenja koje je odobrila Venecijanska komisija, izmeniti Ustav ili ne".

Pozivi na novu javnu raspravu - ogoljena opstrukcija

Pozivi dela strukovnih udruženja i nevladinih organizacija da se zastane sa izmenom Ustava, da se ne menja Ustav ili da se ponovo otvori javna rasprava, UST vidi kao ogoljenu opstrukciju i obesmišljavanje godina koje su utrošene na izradu amandmana koji bi svojim kvalitetom zadovoljili evropske standarde.

"Pojedine organizacije koje se zalažu za kompletnu opstrukciju postupka izmene Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa samo tokom 2020. godine ukupno od donacija, dotacija i subvencija ostvarile su prihod od 97.845.000 dinara i utrošile dobijena sredstva gotovo u potpunosti, sve za vreme pandemije kovida, tokom koje je bilo nemoguće organizovati okrugle stolove, konferencije, godišnje skupštine i savetovanja, dakle utrošiti novac u vezi sa ciljevima proklamovanim statutima", ističe UST.

Zbog toga Udruženje poziva da se "napravi jasna distinkcija interesa Republike Srbije i svih njenih građana, u odnosu na interese nevladinih organizacija i njihovih donatora, te da se bez odlaganja nastavi sa izmenom Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa i dozvoli građanima da daju poslednju reč na referendumu", naglašeno je u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija