Politika

Poslanici 8. juna o promenama Ustava; Dačić: Menja se samo deo o pravosuđu

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2021

-

13:17

Poslanici 8. juna o promenama Ustava; Dačić: Menja se samo deo o pravosuđu
Poslanici 8. juna o promenama Ustava; Dačić: Menja se samo deo o pravosuđu - Copyright Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Narodna skupština će na plenarnoj sednici 8. juna razmatrati pitanje promene Ustava, odnosno predlog odluke da se pokrene procedura ustavnih promena, izjavio je danas na javnom slušanju na temu promene Ustava u oblasti pravosuđa predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo prethodno je usvojio Predlog Vlade Srbije za promenu Ustava Republike Srbije.

"O promenama će ponovo odlučivati Narodna skupština, posle čega će uslediti referendum na kojem će se o predlozima izjasniti svi građani", objasnio je Dačić.

Na sednici Skupštine koja će biti održana 8. juna planirano je prisustvo predsednice Vlade i ministarke pravde, kao predlagača.

Dačić je kazao da je namera, imajući u vidu značaj promena, da se u širokim konsultacijama, i sa kao najkompetentnijim predstavnicima pravne struke, dođe do širokog konsenzusa, a samim tim i do rešenja koja će biti dugoročna, efikasna i pravična.

Predsednik parlamenta je podsetio da se danas održava drugo javno slušanje i da se već sada ulazi u niz otvorenih debata koje će biti organizovane ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

“Ponoviću da je predmet naše pažnje izmena onih odredbi Ustava koje se tiču pravosuđa, odnosno načina izbora pravosudnih funkcija, tako da o drugim promenama neće biti reči”, istakao je Dačić.

Sastanak sa premijerkom i ministarkom pravde

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić održao je danas koordinacioni sastanak sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministarkom pravde Majom Popović, u vezi sa promenom Ustava, saopšteno je iz parlamenta.

Na koordinacionom sastanku razgovaralo se o daljim aktivnostima u vezi sa promenom Ustava.

tanjug

Obaveze prema EU i potreba Srbije

Dačić navodi da su promene jednim delom obaveza koja proističe iz procesa pristupanja Evropskoj uniji, ali da je većim delom to naša potreba da ustavni sistem omogući maksimalnu zaštitu i jednakost građana pred zakonom, pri čemu će snažna garancija tih prava biti i novi, moderniji način izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

U Skupštini Srbije danas su na javno slušanje došli predstavnici pravnih fakulteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, zatim Pravosudne akademije, advokatskih komora, međunarodnih organizacija, pravosudnih institucija i stručnih asocijacija.

U narednim krugovima javnih slušanja planirano je učešće i predstavnika civilnog sektora, kao i svih drugih zainteresovanih strana za ovo veoma važno pitanje.

Komentari (0)

Srbija