Politika

Dačić: Referendum o promeni Ustava možda na jesen

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2021

-

11:26

Dačić: Referendum o promeni Ustava možda na jesen
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije sutra će raspravljati o predlogu za promenu Ustava Srbije, a predsednik parlamenta Ivica Dačić ocenjuje da je realno da aktuelni saziv poslanika završi taj posao do kraja.

"Ukoliko se realizuje ono o čemu je predsednik govorio, da će parlamentarni izbori biti održani kada i predsednički i beogradski, u toj situaciji bi referendum morao da se održi pre raspuštanja skupštine zato što ovaj saziv mora da proglasi nove ustavne promene. U tom slučaju je realno da na jesen bude referendum", rekao je Dačić Tanjugu.

Dačić je, govoreći o sutrašnjoj sednici, rekao da će predlog za promenu Ustava u parlamentu obrazložiti premijerka Ana Brnabić i podsetio da je za prihvatanje tog predloga neophodna dvotrećinska podrška poslanika.

Predsednik parlamenta je siguran da će poslanici prihvatiti načelni predlog, a dalji rad na amandmanima, napominje, radi Odbor za ustavna pitanja uz međusobno usaglašavanje sa predstavnicima struke iz oblasti pravosuđa i evropskih institucija.

"Zakon o referendumu moda se promeni"

Kada se budu napisali amandmani, skupština se, podseća predsednik, ponovo o tome izjašnjava i u roku od 60 dana se održava referendum.

Dačić objašnjava da se sada mora promeniti Zakon o referendumu, što je trebalo da se uradi još pre 15 godina, posle donošenja važećeg Ustava.

“Ne postoji naša odgovornost, jer se to dešavalo pre 2012. godine, dakle Zakon o referendumu mora da se promeni da bi se održao referendum za promenu Ustava i to će nas čekati u narednim mesecima”, rekao je Dačić.

Prema Ustavu iz 90-tih za uspeh referenduma bilo je neophodno da izađe i glasa više od polovine građana, a u važećem Ustavu je dovoljno da glasa većina od broja izašlih, pojašnjava Dačić.

Još jednom je podvukao da se promena Ustava tiče isključivo pravosuđa, odnosno načina izbora sudija i tužilaca.

Još nema agende evroparlamentaraca za dijalog

Dačić kaže da ga predstavnici Evropskog parlamenta koji učestvuju u međupartijskom dijalogu o poboljšanju izbornih uslova još nisu obavestili o agendi razgovora.

"Rekli su da ćemo se čuti do kraja maja i nismo se čuli, pre svega zbog njihovih planova, tako da očekujem ovih dana da ponovo razgovaram sa njima i vidim kakav će biti dalji raspored kada je reč o tom koloseku međupartijskog dijaloga", rekao je Dačić Tanjugu.

Inače, danas ističe odluka o hitnim merama po kojima su misijama EP bila zabranjena putovanja, zbog korona virusa. To znači da bi nakon isticanja ove mere mogli fizički da dođu u Beograd, osim ukoliko se zabrana putovanja ne produži.

Na pitanje da li se zna kada će "evropska četvorka" doći da sastanke obavlja uživo, Dačić kaže da još čeka razgovore sa njima i da sada treba da se sagledaju i nove mogućnosti za njihova putovanja, ali i da pripreme predlog agende šta bi radili kada bi se organizovali sastanci.

Upitan zbog čega je problem da se napravi agenda, Dačić odgovara da “zaista ne zna” i podseća da su njega optuživali da je on bio taj koji vrši opstrukciju dijaloga, te da je on još 1. marta tražio da se pokrenu razgovori.

"I, evo do dan danas još to nismo počeli. Razlog je pre svega odlaganje od strane predstavnika Evropskog parlamenta u cilju što bolje pripreme. Ja ne želim tu da tražim bilo kakve zle namere, ali svi treba da znaju da je to osnovni razlog. Sa aspekta vlasti postoji puna spremnost da se krene sa tim razgovorima", naveo je Dačić.

Dačić je podsetio da se paralelno odvija dijalog sa strankama koje ne žele posredovanje stranaca.

Te stranke su, kaže Dačić, izrazile želju da direktno razgovaraju sa predstavnicima vlasti, naročito kada su čuli da će u tome učestvovati predsednik Aleksandar Vučić, koji je i predsednik najveće stranke i najznačajniji faktor odlučivanja.

“Dogovorili smo se da napravimo jednu užu radnu grupu koja bi se bavila pripremama dogovora koji bismo postigli. Sastajemo se svakog utorka, videćemo samo ove nedelje da li će to biti utorak ili sreda, ali nastavljamo sa radom, imamo četiri teme o kojima razgovaramo”, objasnio je Dačić.

Kako je naveo, u tom dijalogu su određene i teme, ali i rokovi.

“Razgovarali smo da treba da probamo da do kraja juna završimo što je moguće više tema”, rekao je on.

Na pitanje da li se posle toga očekuje zvanično potpisivanje sporazuma, Dačić kaže da je ideja takva da se dogovor predstavi svim učesnicima na plenarnoj sednici i da “svi stanu iza toga”.

“Krajnji rok jeste šest meseci pre održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora”, precizirao je predsednik skupštine.

Podseća da se teme tiču medija, izbornih procedura, finansiranja političkih aktivnosti, funkcionerske kampanje, a tu je i pitanje izbornog dana, kontrole izbornog procesa u smislu sprečavanja određenih manipulacija.

Dačić je, odgovarajući na pitanje o organizaciji predstavljanja izveštaja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o dijalogu Beograda i Prištine tom delu opozicije, kazao da su mnoge od tih stranaka iskazale potrebu da postoji državno jedinstvo i politička stabilnost, pe svega kada je reč o KiM.

“O tome su govorili i Saša Radulović, Boško Obradović, Miloš Jovanović, Žika Gojković, Aleksandar Šešelj, Milan Stamatović, Milica Ðurđević. Mislim da bi to bilo veoma korisno, ali nismo precizirali datum”, rekao je Dačić.

Komentari (0)

Srbija