Politika

Dačić: I neke proevropske stranke protive se promeni Ustava

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2021

-

11:42

Dačić: I neke proevropske stranke protive se promeni Ustava
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik parlamenta Ivica Dačić izjavio je na javnom slušanju o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, da je paradoks to da se Narodna skupština najviše zalaže za promenu Ustava, a da oni kojih se to tiče, odnosno sudije i tužioci, ne izražavaju veliku podršku.


Paradoks je, kaže Dačić, i da se mnoge stranke koje govore o tome da su proevropske političke partije, takođe protive promeni Ustava. Dačić je u tom smislu upitao predstavnike diplomatskog kora, koji su prisustvovali javnom slušanju, da li je sve što se radi u vezi sa promenom Ustava u skladu sa njihovim preporukama.

“Ovo nije domen političke borbe, ovo je domen priče o nezavisnosti pravosuđa. To govorim, jer ne bih voleo da se ova priča pretvori u odnos vlasti i opozicije, stranaka jedne ili druge orijentacije, a da se ovo što radimo na kraju doživljava kritike i ako se to radi na vašu preporuku, zato bi bilo značajno da se čuje i vaš stav”, rekao je Dačić.

Četiri runde javnog slušanja

On je naveo da su u Narodnoj skupštini održane četiri runde javnog slušanja, na kojima su pored narodnih poslanika učestvovali predstavnici pravosuđa, advokatskih komora, univerziteta, kao i civilnog sektora koji se bavi vladavinom prava.

Dačić je podsetio da će 8.juna biti održatna plenarna sednica parlamenta posvećena upravo ustavnim promenama. Kako je naveo, narodni poslanici će se izjasniti o predlogu Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo o izmeni Ustava.

“Nakon toga Odbor će utvrditi konkretan tekst izmena Ustava, odnosno amandmana, o kojem će se Narodna skupština u plenumu ponovo izjasniti”, rekao je Dačić.

On je ponovio da će posle biti sproveden referendum na kojem će građani dati konačnu reč o ovim predlozima. Podsetio je da je potrebno u međuvremenu doneti i novi zakon o referendumu koji je trebalo da bude donet do kraja 2008. godine.

Današnjem javnom slušanju su prisustvovali i predstavnici Evropske unije, Saveta Evrope, OEBS, kao i predstavnici ambasada više država.

Komentari (0)

Srbija