Politika

Kurti: U toku pripreme za uvođenje reciprociteta prema Srbiji, tužba za genocid je obiman posao

Komentari

Autor: Fonet

14/09/2021

-

20:32

Kurti: U toku pripreme za uvođenje reciprociteta prema Srbiji, tužba za genocid je obiman posao
Aljbin Kurti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani, da od Kosova nije zatraženo da se priključi inicijativi "Otvoreni Balkan" i istakao da će ubrzo biti uveden reciprocitet prema Srbiji.

"Od nas nije zatraženo da se pridružimo Otvorenom Balkanu. Vlada Kosova je vlada suverene države i ne smatramo našim interesom da se ujedinimo sa Srbijom koja ne priznaje našu nezavisnost", rekao je Kurti, prenela je Koha.

Kurti je kazao da veruje da će se Berlinski proces nastaviti i nakon završetka mandata Angele Merkel i ocenio da je razlika između Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana u tome što za ovo drugo nema članstva u EU.

"Pripreme za uvođenje reciprociteta"

Kosovski premijer se danas osvrnuo i na obećanje koje je dao kada je preuzeo funkciju premijera – uvođenje reciprociteta prema Srbiji, istakavši da su u toku pripreme za to, preneo je Kossev.

"Napisao sam pismo svim vladama EU, i ne samo njima, navodeći kršenja koja Srbija čini. Čekam njihove odgovore i biće uspostavljen reciprocitet jer druge nema. Sa ministarkom Rozetom Hajdari i našom carinom spremamo se da to sprovedemo, jer nijedna vlada nije primenila reciprocitet. Kada sprovodimo reciprocitet, ne smemo da propadnemo", rekao je Kurt.

Govoreći o dijalogu koji se već godinama vodi u Briselu, Kurti je kritikovao svoje prethodnike zbog, kako je rekao, kompromisa bez rezultata.

"Moji prethodnici su pravili kompromise i gde je priznanje Srbije. Ispostavilo se da su kompromisi pogrešni. Srbija treba da promeni Ustav, a ne Kosovo", poručio je Kurti.

Precizirao je da su, sa njegove tačke gledišta, Srbija i Kosovo "dve zemlje koje vode dijalog o statusu odnosa u budućnosti".

"Status Kosova nije sporan. Kosovo se ne može vratiti na status pre 2008. godine kada je proglasilo nezavisnost", kazao je.

Kurti je govorio i o podizanju tužbe za genocid protiv Srbije i naveo je da je reč o obimnom poslu za koji je potrebno dosta vremena. Rekao je da vlada prikuplja neophodan materijal.

"Mi se pripremamo za to, ali to ne može da se uradi brzo", kazao je Kurti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija