Politika

Predsednica Odbora za ustavna pitanja: Referendum o promeni Ustava možda već krajem novembra

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2021

-

13:36

Predsednica Odbora za ustavna pitanja: Referendum o promeni Ustava možda već krajem novembra
Predsednica Odbora za ustavna pitanja: Referendum o promeni Ustava možda već krajem novembra - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević kaže da bi referendum o promeni Ustava mogao da se raspiše i održi krajem novembra, eventualno početkom decembra, "ukoliko sve bude gotovo i onako kako treba".


Drugi krug javnih slušanja o promeni Ustava je u toku, kaže Žarić Kovačević i dodaje da postoje još stvari o kojima će se razgovarati na Radnoj grupi i na samom Odboru za ustavna pitanja, navodeći da bi u petak na završnom javnom slušanju trebalo da se utvrdi tekst koji će biti poslat na saglasnost Venecijanskoj komisiji.

"Danas imamo javno slušanje u Novom Sadu, sutra nam ostaje javno slušanje u Beogradu. Ja sam potpuno zadovoljna stepenom demokratičnosti koji smo mi postigli. Transparentnost i inkluzivnost o kojima sam govorila na samom početku postupka su apsolutno ostvarene i trudićemo se da tako bude do kraja", rekla je Žarić Kovačević Tanjugu.

Svi učesnici izneli konkretne prevode

Kako je ocenila, na javnim slušanjima su se mogli čuti konkretni predlozi svih učesnika što će, kako je rekla, mnogo pomoći članovima Radne grupe koja još nije rasformirana, kao i članovima Odbora za ustavna pitanja koji će odlučivati o samom aktu za promenu Ustava.

Žarić Kovačević je kazala da je Odbor za ustavna pitanja usvojio jedan Nacrt akta za promenu ustava, ali je on, podseća, i dalje podložan promenama.

"Mi smo i zbog prevoda i saradnje sa Venecijanskom komisijom, recimo, stavili jedan termin koji se odnosi na tužioce pa tako imamo 'javnog tužioca koji rukovodi radom javnog tužilaštva'", rekla je ona i dodala da se na javnim slušanjima do sada moglo čuti da je taj termin možda predugačak da takav stoji u Ustavu, i da će ga možda zameniti termin "glavni tužilac".

O tome će se, poručuje Žarić Kovačević, još raspravljati na odboru.

Sredinom oktobra zaseda Venecijanska komisija

U Nacrtu stoji i da više neće postojati probni period od tri godine na koji se biraju sudije, da se umanjuje uticaj skupštine prilikom izbora sudija, te da će sudije ubuduće birati Visoki savet sudstva.


"Postoji još stvari o kojima ćemo razgovarati i na samoj Radnoj grupi i na sednicama Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, ali u petak bi trebalo da utvrdimo jedan tekst koji ćemo poslati na saglasnost Venecijanskoj komisiji. Posle toga taj tekst će i dalje biti podložan promeni i posle nas očekuje postupak koji je vezan i za samu Narodnu skupštinu, a to je poseta Venecijanske komisije", rekla je Žarić Kovačević.

Precizirala je da će Komisija sredinom oktobra imati zasedanje, da će se onda, možda, govoriti o konačnom tekstu koji će kao predlogbiti upućen Narodnoj skupštini.


Na pitanje da li postoji mogućnost da se referendum o promeni Ustava održi do kraja godine, Žarić Kovačević je mišljenja da apsolutno postoji.

"Mi za sada vodimo postupak u kom smo smo uključili javnost, sve predloge i mišljenja smo uzeli u obzir, jako često smo imali sednice Radne grupe i odbora. Što se tiče Narodne skupštine, mislim da ćemo moći da obezbedimo, da ukoliko sve bude gotovo i onako kako treba, da se referendum raspiše i održi krajem novembra, eventualno početkom decembra", zaključila je Žarić Kovačević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija