Politika

Osmani o projektu "Otvoreni Balkan": Branimo interese Prištine, ne hladimo odnose sa Albanijom

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2021

-

14:41

Osmani o projektu "Otvoreni Balkan": Branimo interese Prištine, ne hladimo odnose sa Albanijom
Osmani o projektu "Otvoreni Balkan": Branimo interese Prištine, ne hladimo odnose sa Albanijom - Copyright Tanjug/ AP Photo/Darko Bandic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani izjavila je danas da se Priština protivi inicijativi "Otvoreni Balkan", jer tako štiti interese Kosova, ali je dodala da to ne znači da se odnosi sa Albanijom hlade.


Prema njenim rečima, Priština nije dala nijedan razlog da se odnosi sa Albanijom ohlade i ponovila da se odbijanjem pomenute inicijative štite interesi Kosova, prenosi Koha.

Ona je kazala da je Berlinski proces zajednički krov pod kojim region može da postoji i da uspe.

Inače, Osmani je reagovala na nedavnu izjavu albanskog premijera Edija Rame koji je kritikovao Prištinu zbog nepristupanja inicijativi "Otvoreni Balkan", ocenjujući to kao ishitrenu odluku. 

On je u parlamentu naveo da bi "Srbija trebalo da se izvini Prištini zbog ratnih zločina", ali i ocenio da je dug put  i da je važno imati sve perspektive, a ne političke borbe, penela je tada ABC Albanija.

"Zemlje regiona ulaze u nov proces kroz Otvoreni Balkan. Zemlje uče, vežbaju, suočavaju se sa teškoćama tako da kada uđu u EU mogu da izvuku određene zaključke. Ko je ovde izdajica, da li je to Srbija koja je najveća i koja će imati koristi", rekao je Rama i dodao da je Albanija zainteresovana za to koliko će Kosovo dobiti u saradnji sa ovom zemljom, i poručio da je albanski narod predodređen da izgubi, ukoliko se ne predstavi kao narod posvećen miru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija