Politika

Janjić: Kada se bliže izbori, niko od političara ne želi da vodi pregovore

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2021

-

10:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predstavnicima međunarodne zajednice u Beogradu, kao i sa predstavnicima poslovne zajednice i civilnog društva.

Cilj ove posete je priprema sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine kako bi se napravili pomaci u primeni već postojećih dogovora i eventualno postigao sporazum o normalizaciji odnosa.

"Nametnuto rešenje neće biti održivo. To neće biti brislelski niti vašingtonski dogovor, već dogovor do koga Beograd i Priština moraju da dođu i da ga primene i poštuju", zaključio je Lajčak pred ovu posetu. 

Prema rečima Dušana Janjića, predsedika Foruma za etničke odnose, dobra stvar je što je Lajčak prihvatio sugestije, te se, osim sa glavnim pregovaračem, susreće i sa drugima, kao što je i civilno društvo.

Ipak, kako je on dodao za Euronews Srbija, u trenutnoj situaciji kada se bliže i lokalni izbori na Kosovu, ali i parlamentarni izbori u Srbiji, niko od političara ne želi da vodi pregovore.

"Moram da kažem da ono što je dobro u poslednja dva kruga njegovih dolazaka ovde, to je da je prihvatio sugestije i da se ne susreće samo sa glavnim pregovaračem Vučićem. Imaće priliku da konačno shvati šta je realnost", rekao je on i dodao da je dobro što će videti i predstavnike civilnog duštva.

 
Međutim, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, on je već neko vreme u "leru". Osim toga, bliže se izbori i na jednoj i na drugoj strani.

"Niko neće od političara da vodi pregovore dok traju izbori. Oni će koristiti svaki prostor koji imaju da ne rizikuju sa svojom javnošću. Deo javnosti, sada govorim o Srbiji, šta god da dogovorite sa Kosovom, će dočekati na nož i meriće listićima. Na Kosovu je tek borba za opstanak, Kurti (kosovski premijer) uopšte nije toliko jak kako se ponaša i kako se ponašaju prema njemu. Za njega su lokalni izbori možda uvod u vanredne parlamentarne izbore. Bez obzira što će kampanja biti kratka, ona već žestoka po selima, gradovima", naomenuo je Janjić.

Kada je reč o merama reciprociteta koje su najavljene iz Prištine, po kojima Priština planira da skida srpke registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuje ih privremenim probnim oznakama Kosova, Janjić kaže da to nije kršenje sporazuma, već kašnjenje u primeni.

"Još 2017. je trebalo da budu podjednako priznate tablice RKS i SRB, u međuvremenu se dogovodilo jedno prelazno tehničko rešenje za ljude koji imaju tablice KS, to su uglavnom Srbi i nažalost oni i dan danas nisu promenili tablice, kad dođu na granicu Srbije oni stave KS i voze, a ovi drugi moraju da uzmu probne tablice Prijepolje ili Raška", rekao je on.

Ipak, napominje da Kurti kreće u nešto što je mnogo ozbilniji problem za Lajčaka i stvarni problem Briselskog sporazuma - politika reciprociteta.

Da podsetimo, Specijalne jedinice kosovske policije ROSU raspoređene su jutros na dva administrativna prelaza - Jarinju i Brnjaku. Kosovska vlada objavila da je donela odluku da uspostavi reciprocitet sa Beogradom u pogledu registarskih oznaka. Srbi sa severa Kosova, blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu, javljaju mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija