Politika

Euronews Srbija na Kosovu: Pripadnici KPS bacili suzavac na Brnjaku, blokirani putevi, ROSU na prelazima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Kosovo online

20/09/2021

-

07:50

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU raspoređene su jutros na dva administrativna prelaza - Jarinju i Brnjaku. Kosovska vlada objavila da je donela odluku da uspostavi reciprocitet sa Beogradom u pogledu registarskih oznaka. Srbi sa severa Kosova, blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu.

Šta znamo do sad:

Kosovska vlada donela je odluku da uspostavi reciprocitet sa Beogradom u pogledu registarskih oznaka čime je praktično onemogućen ulazak na teritoriju KiM sa srpskim tablicama

Početak primene mera izazvao je tenzije na terenu, a specijalne jedinice kosovske policije ROSU raspoređene su na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, dok su putevi na sevru blokirani

Kosovska policija oduzimala je tablice sa oznakama "KS" jer je 14. septembra istekao petogodišnji sporazum potpisan 2016. između zvaničnika Kosova i Srbije u Briselu kojim su te tablice, dok vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plate taksu.

Srbi sa severa Kosova blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a barikade su i na prelazu Brnjak

Na terenu se nalaze naoružane policijske snage i oklopna vozila kosovski specijlanih snaga, a nekoliko hamera ROSU blokiranu je na putu od Jarinja ka Kosovskoj Mitrovici

Pripadnici kosovske policije bacili su suzavac na okupljene građane kod prelaza Brnjak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je situacija na KiM veoma ozbiljna i teška i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje

23.50 Situacija na Jarinju mirna

Prema poslednjim informacijama sa prelaza Jarinje, kako javlja reporter Kosovo onlajna, noć protiče mirno i situacija je pod kontrolom.

Na samom prelazu je prisutno više desetina građana koji se greju oko zapaljenih vatri. Pripadnici ROSU policije su na svojim pozicijama u manjem broju.

23.20 "Srbija je ta koja ne poštuje Briselski sporazum"

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani reagovala je na zahtev Evropske unije da Kosovo i Srbija smire tenzije povodom novonastale situacije na severu Kosova zbog uvođenja reciprociteta.

"Kosovo je danas sprovelo u potpunosti sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i još uvek ne uspeva da sprovede. Reciprocitet po pitanju registarskih tablica ne može se smatrati kao akcija koja je pristrasna i koja je proizvela tenzije, već je to bilo delovanje u skladu sa potpisanim sporazumom u Briselu. Poštovanje tog dogovora bi trebalo da traži i Evropska unija. Srbija je ta koja se od 2016. ponaša 'jednostrano' i ne poštuje potpisane sporazume", napisala je Osmani na Fejsbuku.

23.05 Petković: Oni koji podrivaju mir ne mogu nam drzati lekcije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je večeras šefu kabineta Vjose Osmani Bljerimu Velji da Beograd neće dijalogu učiti "oni koji na goloruki narod idu dugim cevima i oklopnim vozilima".

"Oni koji podrivaju mir ne mogu nam držati lekcije. Čini se da je nekome zasmetao jedinstven odgovor naroda Srbije i zabrinula odlučnost Aleksandra Vučića", napisao je Petković na Tviteru.

 

 

Prethodno je Velja na Tviteru naveo da su prave namere Vučića povezane sa teritorijom na severu KiM i sa primenom drugačijih pravila tamo, a ne sa dobrobiti građana.

Velja tvrdi i da je stav Srbije protiv principa dijaloga koji se vodi posredstvom EU.

22.00 Haradinaj o reciprocitetu: Sad nema nazad

Bivši kosovski premijer i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da je vlada Kosova odluku o reciprocitetu donela zbog predizborne kampanje. 

"Vreme je za kampanju, premijer je to iskoristio i u parlamentu. Bez obzira na razloge, konačno se sprovodi Ustav. Uspostavili su reciprocitet, sad nema nazad", rekao je Haradinaj.

Kako prenosi Ekonomija onlajn, Haradinaj smatra da je uvođenje reciprociteta ipak bilo očekivano.

"Mislim da je Kurti razmazio i Srbe na severu i Srbiju, a današnje radnje su posledica prethodnih dogovora, nisu novi rezultat već posledica. Ne vidim zašto bi Srbija trebalo da izražava nervozu, ovo je bilo za očekivati", dodao je Haradinaj.

19.50 "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština"

Pre nekoliko trenutaka grupa građana je na Jarinju, gde borave tokom celog dana, razvila transparent na kome piše: Dobro došli u Zajednicu srpskih opština.
 
Transparenti će biti postavljeni i u četiri opštine na severu Kosova, prenosi Kosovo onaljn.

Kako javlja reporter Euronews Srbija, građani su na administrativnom prelazu postavili šator i spremni su da ostanu tu sve dok vlada u Prištini ne promeni odluku. 

 

 

19.29 Ministar Svečlja: Nadoknadićemo štetu Albancima Preševske doline

Ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja rekao je da će nadoknaditi svu štetu nanetu Albancima Preševske doline, nakon uspostavljanja reciprociteta za registarske tablice sa Srbijom, prenosi Ekonomija onlajn.

Svečlja je rekao da je odluka o obavezivanju lica sa srpskim tablicama da dobiju privremene kosovske tablice legitimna, i obratio se građanima Srbije da ne blokiraju puteve.

19.03 Kosovska policija: Od sutra privremene tablice i u centrima za registraciju vozila

Građani Kosova i Metohije od sutra 21. septembra mogu da preuzmu privremene tablice u svim centrima za registraciju vozila, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija.

U saopštenju se napominje da građani koji na izlazu iz KiM idu ka centralnoj Srbiji mogu da koriste srpske tablice, ali da na ulazu i u saobraćaju unutar KiM moraju da koriste privremene tablice "RKS", prenosi Kossev.

18.41 Ðurić: Kurtijev režim gura region na ivicu krvoprolića

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić ocenio je da današnjim događajima na severu Kosova i Metohije režim Aljbina Kurtija gura region na ivicu krvoprolića.

"Priština ne treba da koristi ukradene kalašnjikove i donirane transportere kako bi zastrašila svoje srpsko stanovništvo. Treba da se stidite sebe, gospodine Kurti", poručio je Ðurić.

 

 

18.30 Kurti: Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU 

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je danas na sednici Skupštine Kosova da uspostavljanje reciprociteta za izdavanje privremenih tablica nije želja Kosova, već nametanje Srbije.

Sednica u Prištini održavala se u isto vreme dok je na Severu trajala operacija specijalnih snaga kosovske policije da se započene sa primenom uvođenja probnih RKS tablica.

Kurti je tokom redovne sednice govorio upravo o početku primene odluke o izdavanju privremenih tablica na graničnim prelazima za vozila sa srpskim registarskim tablicama, prenosi Kossev.

profimedia

 

 

18.14 Vučić: Situacija na KiM veoma ozbiljna i teška 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je stuacija na Kosovu i Metohiji veoma ozbiljna i teška. On je, na konferenciji za novinare, rekao da je ovo šesti put da specijalne snage Prištine ulaze na teritoriji severa i da je u pitanju najbrutalniji ulazak do sada. 

"Danas je jedan od najtežih dana za naš narod na KiM. Nije to pitanje dramatizacije, situacija je veoma ozbilja, teška, a kad imate posla sa ljudima koji su neodgovorni i jedini cilj im je kako da prošire vlast i moć, teško se dolazi do racionalnih rešenja", rekao je Vučić

18.07 Snimak sa Brnjaka nakon što je kosovska policija bacila suzavac

Kosovske policijske snage ispalile su nekoliko patrona suzavca na okupljene građane kod prelaza Brnjak i oni su se povukli nekoliko desetina metara u odnosu gde su bili tokom današnjeg dana, saznaje Kosovo onlajn.

U ovom trenutku situacija u Brnjaku je napeta, ali mirna i ljudi se sada u većem broju okupljaju, i trenutno ih je nekoliko stotina. 

17.45 Ambasada SAD u Prištini: Obe strane da odmah smanje tenzije

Ambasada SAD u Prištini pozvala je danas Beograd i Prištinu da pod hitno pokažu uzdržanost i smanje tenzije.

"Pridružujemo se Evropskoj uniji u pozivu Kosovu i Srbiji da pokažu uzdržanost, uzdrže se od daljih jednostranih akcija i smanje tenzija - i to odmah, bez odlaganja", navodi se na Tviter nalogu ambasade SAD u Prištini.

17.40 Dodik: Situacija na KiM podvala međunarodne zajednice

Situacija na Kosovu i Metohiji je podvala međunarodne zajednice, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i tvrdi da je oduzimanje registarskih tablica sa oznakama sa severa KiM, te obaveza vozila iz centralne Srbije da imaju probne tablice i da plaćaju osiguranje "dogovor predstavnika međunarodne zajednice".

17.10 Blokirana vozila kosovskih specijalnih snaga

Na prelazu Jarinje trenutno se nalazi više desetina vozila KPS-a i još oko 20 hamera specijalne policije Kosova, javlja naša reporterka. Kako navodi nekoliko vozila specijalaca blokirano je na putu automobilima i teškom mehanizacijom i ne mogu da se pomere. Saobraćaj je potpuno obustavljen.

 

17.00 Na Brnjaku bačen suzavac, helikopteri nadleću prelaze

Na administrativnom prelazu Brnjak kosovska policija je bacila suzavac na okupljene, javila je reporterka Euronews Srbija koja se nalazi na prelazu Jarinje. Suzavac je, prema prvim informacijama sa terena, bačen na prvu grupu okupljenih kod barikade koja se nalazi najbliže policijskom punktu na tom prelazu. 
Područje, navela je, nadleću helikopteri Euleksa a blokada puta i dalje je u toku. Saobraćaj preko prelaza Jarinje i Brnjak se ne odvija, a put je blokirala kosovska policija.

15.44 – Vučić: Sa Lajčakom o teškoj krizi na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom razgovarao o krizi na Kosovu i Metohiji i najavio da će o svemu što se zbiva na severu pokrajine uskoro obavestiti javnost.

"Sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom razgovarao sam o teškoj krizi na Kosovu i Metohiji", naveo je predsednik, objavljeno je na instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

 

Vučić je najavio da će "o svemu što se zbiva na severu pokrajine uskoro obavestiti javnost".

15.42 – Euleks: Pomno pratimo situaciju

Misija vladavine prava EU na Kosovu (Euleks) pomno prati aktuelna dešavanja na zajedničkim prelazima i u stalnom je kontaktu sa Kosovskom policijom i KFOR-om, saopštila je danas ta misija odgovarajući na pitanje Tanjuga da li su bili obavešteni da će specijalne jedinice ROSU biti raspoređene na administrativnim prelazima.

"Euleksovi timovi za podršku dijalogu već su obišli prelaze Mutivode, Merdare, Brnjak i Končulj, a planiraju da obiđu još dva", rečeno je Tanjugu.

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

Iz te misije podsećaju da Euleks nema mandat da odobrava ili raspoređuje Kosovsku policiju.

"Formirana policijska jedinica Euleksa sprovodi izviđačke patrole na severu Kosova i spremna je da deluje kao drugi bezbednosni odgovor Kosova ako to zatraži Kosovska policija", navodi se u saopštenju Euleksove pres službe.

14.34 – Vučić se sastao s Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Beogradu.

Kako je ranije najavljeno tema tog sastanka trebalo bi da bude trenutna situacija u vezi sa primenom sporazuma postignuthih u procesu dijaloga Beograda i Prištine i o napretku u pregovorima o sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

14.28 – KFOR: Bezbednosna situacija stabilna

Bezbednosna situacija je stabilna, naveo je KFOR za Kosovo onlajn odgovarajući na pitanje da li prate aktuelnu situaciju i da li će, ukoliko bude neophodno, rasporediti svoje jedinice u cilju smirivanja situacije.

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

"Bezbednosna situacija je stabilna. KFOR nastavlja da sprovodi svoje aktivnosti u skladu sa svojim mandatom UN - proisteklim iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, kako bi obezbedio bezbedno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu ”, naveli su iz KFOR-a

14.05 – Nije jasno šta je uzrok blokade puta

Nema objašnjenja šta je uzrok zastoja na prelazima sa obe strane, javlja reporterka Euronews Srbija. Građani kažu da ne žele da plaćaju dažbine, ali nije jasno zašto je blokirana kolona vozila iz pravca Kosova i Metohije. Ne zna se ni ko je blokirao putni pravac, građani ili policija. 

13.16 – Vozila ne prolaze ni sa jedne strane prelaza

Ispred prelaza Jarinje sa strane Centralne Srbije stvorila se ogromna kolona kamiona i automobila koja čeka da uđe na Kosovo i metohiju, javlja reporter Euronews Srbija. 

Vozila trenutno ne prolaze ni sa jedne, ni sa druge strane. 

Euronews Srbija/Vladislav Ćup

 

12.44 Stano: Pozivamo na uzdržavanje o jednostranih poteza i smanjenje napetosti

Portparol EU, Peter Stano, pozvao je Beogrd i Prištinu da odmah stupste tenzije i da se uzdrže od jednstranih poteza.

On dodaje da se specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, trenutno nalazi u Beogradu gde će se u 14 časova sastati se predsednikom Vučićem, kao i da se Lajčak poslednjih sati čuo sa političkim liderima u Prištini.

Stano je odgovarajući na pitanje o situaciji na administrativnim prelazima između severa KiM i Centralne Srbije, poručio da je sloboda kretanja jedna od osnova EU i da se od Beograda i Prištine očekuje da promoivišu tu slobodu u regionu.

"Pozivamo obe strane da se uzdrže od jedonstranih akcija i da spuste tenize, odmah. Takođe, pozivamo obe strane da se svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koje imaju međusobno, uključujuci i slobodu kretanja i tablice", kaže Stano.

"EU očekuje da Kosovo i Srbija izgrade atmosferu pogodu za pomirenje, regionalnu saradnju i dobrobit garađana. To je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma kome posredujemo i koji će omoguciti konačnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova", zaključio je Stano.

12.08 – Kurti: Tablice nisu naša želja, to je nametnula druga strana

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdi da oduzimanje srpskih tablica na Kosovu i Metohiji nije bila želja Prištine, već nešto što je nametnuto "s druge strane", piše "Koha".

Kurti je u Skupštini rekao da će, sve dok, kako tvrdi, građani Kosova plaćaju za tablice kada uđu u Srbiju, na snazi biti i obaveza da sva vozila imaju oznaku "RKS".

Euronews/Vladislav Ćup

 

Rekao je da je kosovska policija danas preduzela "neophodne akcije" na administrativnim prelazima. On je dodao da je 15. septembra istekao sporazum o tablicama postignut u okviru Briselskog sporazuma i naveo da je od tada prestalo izdavanje tablica sa oznakom KS.

12.09 – Na Jarinju građani, ROSU, KFOR, nadletali helikopteri

Reporterka Euronews Srbija kaže da na samom prelazu Jarinje nema nikog, i da samo određeni ljudi pređu pešice. Kaže da ima informacije da policija Srbije upisuje brojeve telefona od građana koji prelaze iz Centralne Srbije zbog zabrinutosti da li će se vratiti.  

Euronews/Vladislav Ćup

 

Saobraćaj je potpuno obustavljen, a isped prelaza je kolona vozila duga par kilometara, u kojoj je najviše kamiona.  

Tu su pripadnici kosovske specijalne policije i građani, ali je situaicja mirna. Da helikoptera su nadletela Jarinje. U blizini su i jedinice KFOR-a. Situacija je mirna i na prelazu Brnjak. 

11.35 – Blokiran put Priština – Raška

Blokada puta Priština-Raška u blizini administrativnog prelaza Jarinje i dalje traje. Trenutno je situacija mirna, ali napeta, a nezadovoljni građani traže da se ROSU povuče sa severa Kosova i da se povuče uredba o reciprocitetu.

Euronews Srbija/Vladislav Ćup

 

11.22 – Kosovska policija: Danas ćemo upozoravati vozače

Kosovska policija saopštila je da će se primena privremenih registarskih tablica za vozila sa srpskim registracionim oznakama sprovoditi na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

Kako je rečeno za Kosovo onlajn, policija će danas upozoravati vozače koji upravljaju vozilima sa registracionim oznakama, kako se navodi, gradova Srbije i koji su pre uvođenja recipročnih mera ušli na KiM da su u obavezi da izvade privremene tablice.

Euronews Srbija

 

Navedeno je da donošenjem odluke o recipročnim merama prestaje važenje KS tablica kao i registracionih oznaka gradova na KiM koje izdaju policijske uprave MUP Srbije koje su sa KIM izmeštene u gradovima centralnom delu Srbije.

Iz policije je rečeno da su važeće samo oznake "RKS", a da vozilima sa tablicama KM, PR, GL, novom odlukom vlade u Prištini više nije moguće upravljati ni na severu KiM.

Policija od jutros obaveštva vozače da privremene tablice mogu preuzeti usključivo na administrativnim prelazima.

11.20 – Petković: Srpski narod neće mirno posmatrati ono što se dešava

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da srpski narod neće nemo posmatrati ono što se dešava jer ukidanjem tablica se ukida život na severu Kosova i Metohije. Kaže da Briselski sporazum "nije švedski sto sa kojeg Albanci mogu da uzimaju ono što im odgovara, a da ne poštuju ono što im ne odgovara".

"Briselski sporazum i ostali sporazumi dogovreni u Briselu ne mogu da budu švedski sto sa kojeg Albanci i Aljbin Kurti uzimaju ono šta im odgovara, a ne ispunjavaju šta im ne odgovara. Takvim ponašanjem poslednjih godina i meseci, video sam to i u Briselu, oni kasape Briselski sporazum i sve ostale sporazume", istakao je.

10.17 – Rakić: Tražili smo pomoć EU, pozivam Vučića da reaguje

Čelni ljudi Srpske liste došli su na administrativni prelaz Jarinje. Kako je izjavio predsednik Srpske liste, "ovo nije akcija, već reakcija na ono što je uradila Priština".

"Pozivam sve okupljene da budu uzdržani, a takođe i Prištinu da ne podiže tenzije. Ovo je direktna pretnja narodu, koji brine kako će obezbediti hleb svojoj deci. Obavestili smo i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka i tražimo pomoć od EU. I pozivam predsednika Vučića, Vučiću reaguj", kazao je Rakić. 

10.09 – Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za sutra u 10 časova zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

10.07 – Pimena reciprociteta počela jutros, ljudi se okupljaju na prelazima

Jutros u osam sati je počela primena recipriciteta u vezi sa registarskim oznakama za vozila sa registracijama iz centralne Srbije, javila je reporterka Euronews Srbija.  

Ona navodi da je na putu između Prištine i Kosovske Mitrovice velika gužva i da prolaze vozila Euleksa i policije. Kako kaže, na samom ulasku u Kosovsku Mitrovicu je nekoliko blindiranih vozila.  

Prema informacijama koje ona ima, ljudi su počeli da se okupljaju na prelazima, a policiaja traži od njih da se sklone.  

09.19 – Vlada u Prištini: Uspostavljen reciprocitet za registarske tablice

Međutim, vlada u Prištini je potom saopštila da je odlučila da uspostavi "reciprocitet sa Srbijom", u pogledu registarskih oznaka vozila, prenosi "Ekonomija onlajn". 

Euronews/Vladislav Ćup

 

U dokumentu koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja navodi se sledeće: Obavezuju svi koji imaju tablice srpskih oznaka da dobiju probne kosovske tablice. Snabdevanje sa probnim tablicama se vrši na svim prelazima. Obavezuju se vozači da probne tablice postave na potrebna mesta spreda i pozadi vozila. Važenje probnih tablica je 60 dana. Taksa za probne tablice je 5 evra. Stranke će biti snabdevene sa potvrdom zbog uverenja o registraciji vozila. Obavezuju se Agencija za civilnu registraciju i policija Kosova da implementiraju odluku.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja izjavio je da je doneta odluka o obaveznoj upotrebi privremenih registarskih tablica za sva vozila sa srpskim registarskim oznakama za ulazak na teritoriju Kosova, na svim prelazima. On je na Fejsbuku napisao da su jedine službene tablice one sa oznakom "RKS" koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova. 

 

08.00 – ROSU na prelazima sa oko 20 vozila, dopremljeni kontejneri

Jedinice ROSU su stigle na administrativne prelaze sa oko 20 vozila, od čega više od 10 blindiranih, javlja Kosovo online. 

Tanjug

Prema njihovim saznanjima još dva blindirana vozila sa pripadnicima ROSU nalaze se i na magistralnom putu Leposavić-Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Pripadnici Kosovske policije su juče i u noći između subote i nedelje na Jarinje dopremili i desetak montažnih kontejnera, što je izazvalo zabrinutost Srba na severu Kosova.

Nadležni iz Kosovske policije potvrdili su kasnije za pojedine medije kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza.

Juče se oglasio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je rekao da ima saznanja da vlasti u Prištini planiraju da u toku današnjeg dana "počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama".

"Kurtijev podli naum govori o najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostali sporazumi postignuti u Briselu ovim povodom", istakao je Petković.

Simić: Rosu na prelazima, građani uznemireni

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić potvrdio je da su specijalne jedinice Rosu jutros na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak raspoređivale vozila i i dodao da su pripadnici te jedinice "naoružani do zuba".

On je saopštio da je Predsedništvo Srpske liste tim povodom održalo sednicu i da su u toku pokušaji da se u kontaktu sa predstavnicima međunarodne zajednice ukaže na opasnost situacije i pronađe rešenje.

Simić je za TV Pink rekao da su građani sa severa KiM uznemireni ovom "demonstracijom sile", koju je doveo u vezu sa zamenom tablica na prelazima najavljenu od strane premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Apelovao je na građane da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije iako je u pitanju, kako je istakao, brutalno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i Briselskog sporazuma.

Komentari (0)

Srbija