Politika

Kurti: Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU

Komentari

Autor: Kossev

20/09/2021

-

18:30

Kurti: Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU
Aljbin Kurti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izjavio je danas na sednici Skupštine Kosova da uspostavljanje reciprociteta za izdavanje privremenih tablica nije želja Kosova, već nametanje Srbije.

Sednica u Prištini održavala se u isto vreme dok je na Severu trajala operacija specijalnih snaga kosovske policije da se započene sa primenom uvođenja probnih RKS tablica.

Kurti je tokom redovne sednice govorio upravo o početku primene odluke o izdavanju privremenih tablica na graničnim prelazima za vozila sa srpskim registarskim tablicama.

Podsetio je da je Kosovo 15. septembra prestalo da izdaje registarske tablice KS i da od tog datuma one više nisu validne na Kosovu.

On je ukazao na to da je tehnički sporazum između Kosova i Srbije o slobodi kretanja postignut još 2011. godine, a finalizovan je u Briselu 14. septembra 2016. godine i od tada je Kosovo primenjivalo "sve svoje obaveze, uključujući i olakšicu procesa registracije vozila".

"Jedna od olakšica je bila produženje validnosti registarskih tablica KS na pet godina, tačnije do 15. septembra 2021. kada je bio zadnji rok za uklanjanje i upotrebu ovih tablica, kao i tablica sa skraćenicama KM za Kosovsku Mitrovicu, PR za Prištinu, UR za Uroševac, PZ za Prizren i GL za Gnjilane", kazao je Kurti.

Kurti je poručio da odluka nije uperena protiv srpskih građana Kosova niti ima za cilj da im ugrozi slobodu kretanja ili da provocira bilo kakvu destabilizaciju.

Istovremeno, naglasio je da očekuje od svih građana da shvate da se danas ne dešava ništa nezakonito ili diskriminatorsko.

"Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU, jer je sloboda kretanja ljudsko pravo i evropska vreednost. Zato molim srpske građane da nastave svakodnevni ritam bez uznemiravanja i brige da im se ugrožava neko pravo. Vi ste svi ravnopravni građani ove zemlje sa svim pravima i obavezama”, kazao je Kurti.

Premijer Kurti je ocenio da uspostavljanje reciprociteta za izdavanje privremenih tablica nije želja Kosova, nego je imponirano od druge strane, a građani Kosova već deset godina plaćaju privremene tablice za ulazak u Srbiju.

Kazao je da Kosovo ne želi privremene tablice, ali da dok ih bude sa srpske strane biće ih i sa kosovske.

Danas je u Prištini održana prva jesenja sednica kosovske skupštine, sa šest tačaka dnevnog reda.

Jedna od tačaka bila je i usvajanje Nacrta zakona o imovinskim pravima stranih državljana, koji je usvojen sa ukupno 77 glasova poslanika, prenose prištinski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija