Politika

Još četiri osobe dobile status žrtve pripadnika OVK u procesu protiv Saljiha Mustafe

Komentari

Autor: Kossev

25/05/2021

-

16:58

Još četiri osobe dobile status žrtve pripadnika OVK u procesu protiv Saljiha Mustafe
Još četiri osobe dobile status žrtve pripadnika OVK u procesu protiv Saljiha Mustafe - Copyright EPA/ STR

veličina teksta

Aa Aa

Pretresni panel je odobrio prijave još četiri lica i priznao im status žrtve u predmetu protiv Saljiha Mustafe, pa je sada ukupan broj žrtava sa ovim statusom u procesu protiv ovog pripadnika bivše OVK - devet. Njihov identitet biće držan u tajnosti i za odbranu i za javnost, a umesto imena koristiće se pseudonimi, prenosi Kossev.

Četiri žrtve u predmetu biće u okviru Grupe 1, koju zastupa Ani Pues koja je određena početkom maja kao zastupnik žrtava.

Tročlano sudsko veće na čelu sa Mapi Velt-Foli konstatovalo je da su svih devet osoba sa statusom žrtve potvrdile da su, bilo direktne ili posredne žrtve događaja koji su se počinili na istom mestu od strane iste grupe počinioca i da su pretrpeli slične oblike štete.

Sudije sada kažu da su prijave za sva četiri lica formalno kompletirane, da je panel zadovoljan time da su svi oni podneli adekvatne dokaze svog identiteta i lične detalje i da su sa dovoljnom jasnoćom pokazali dan, vreme i mesto zločina, kao i štetu koju su pretrpeli.

U izveštaju se ipak konstatuje da, iako ni jedna od žrtava nije podnela dokumentaciju koja se tiče pretrpljene štete, ipak je obezbeđen „detaljan bilans koji se tiče događaja i pretrpljene štete, što je dovoljno da se dođe do relevantnih saznanja“.

Pritvorski centar u Zlašu mesto zločina OVK

Delovi ove odluke su redigovani, ali se spominje pritvorski centar u Zlašu kao mesto zločina za neke od žrtava. Jedna od žrtvi pretrpela je fizičku štetu kao što su ranjavanja, frakture, polomljeni zubi i šteta na mentalnoj osnovi, kao što je kontinuirana anksioznost, nervoza i to kao direktna posledica njegovog navodnog pritvaranja u Zlašu i fizičkog napada koji je pretrpeo tokom pritvora u ovom OVK kampu. Još tri žrtve pretrpele su mentalnu štetu.

I sada je konstatovano mišljenje Kancelarije za učešće žrtava da su ovi podnosioci prijave za status žrtve naročito ranjivi i da je za njih potreban potpuni set zaštitnih mera, što uključuje i to da se informacije drže dalje od javnosti, ali i da budu anonimne i za odbranu, što su sudije na kraju i odlučile.

Panel je izneo mišljenje da bi objavljivanje informacija o njihovom identitetu u javnost, ali i odbrani „predstavljalo objektivno opravdan rizik za njih i članove njihovih porodica.“ 

U delu o zaštitnim merama, odluka je redigovana za javnost na više mesta.

U drugoj odvojenoj odluci, Panel je odlučio da imenuje veštaka, koji će pripremiti izveštaj u vezi sa potencijalnom odštetom za žrtve i naložio Službi za učešće žrtava da podnese spisak sa 3 relevantna veštaka do 4. juna.

Mustafa prvi kojem će se suditi u Hagu

Mustafa će najverovatnije biti prvi kojem će se suditi u Hagu, usled toga što su pre dva dana imenovane sudije za pretresni panel. Imenovanje je usledilo po obaveštenju sudije za prethodni postupak da će celokupni spis predmeta Specijalizovani tužilac protiv Saljiha Mustafe biti spreman za prosleđivanje pretresnom panelu 7. maja.

Podsetimo, Saljih Mustafa uhapšen je po nalogu Specijalizovanog tužilaštva  24. septembra prošle godne, i on se do sada pred sudom pojavio pet puta (prvo pristupanje i četiri statusne konferencije).

Mera pritvora produžavana mu je u više navrata.

Sudija za prethodni postupak je optužnicu protiv Saljiha Mustafe potvrdio 12. juna prošle godine, da bi nedelju dana kasnije – 19. juna, specijalni tužilac podneo potvrđenu optužnicu.

Optužnica protiv Saljiha Mustafe je prva potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva, za koju se izjasnio da nije kriv.

On se kao jedan od osnivača nekadašnje „OVK“, a sada visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.

Komentari (0)

Srbija