Politika

Kamberi: Samo SAD mogu da nateraju Vučića da prizna nezavisno Kosovo

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2021

-

10:45

Kamberi: Samo SAD mogu da nateraju Vučića da prizna nezavisno Kosovo
Kamberi: Samo SAD mogu da nateraju Vučića da prizna nezavisno Kosovo - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik u Skupštini Srbije iz Partije za demokratsko delovanje, Šaip Kamberi, izjavio je da samo SAD mogu da nateraju predsdednika Srbije Aleksandra Vučića da prizna nezavisnost Kosova.

On je za albanski Euronews ocenio da EU ne može da vodi dijalog, navodeći da je posrednik u njemu već nekoliko godina i da nema konkretne rezultate.

"Potpisali smo neke sporazume koji do sada nisu poštovani. Srbija se do sada još nije suočila sa direktnim međunarodnim pritiskom da preduzme poslednji korak ka Kosovu. Mislim da SAD mogu da primoraju Srbiju da ide u ovom pravcu", smatra Kamberi.

Kamberi izjave Vučića da neće priznati Kosovo ocenjuje kao deo predizborne kampanje i veruje da njegov cilj nije Kosovo već, kako kaže, trgovina preko Kosova do teritorija BiH.

On je dodao i da premijer privremenih institucija Aljbin Kurti još uvek nije pozvao predstavnike opština takozvane Preševske doline da se izjasne o dijalogu.

"Preševska dolina bi trebalo da bude deo razgovora, jer diskriminacija prazni dolinu Albanaca", tvrdi Kamberi.

Govoreći o osnivanju ZSO Kamberi kaže da je to cilj Srbije da stvori nešto autonomno u okviru KiM.

"Time se nastoji da se stvori situacija slična situaciji Srba u BiH. Oni žele nešto autonomno unutar Kosova, što će imati moć da parališe samu državu Kosovo", smatra Kamberi.

"Kurti promenio stav o nekoliko tema povezanih sa dijalogom"

Predsednik Demokarstkog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku izjavio je da je Aljbin Kurti promenio stav u vezi sa temama u dijalogu sa Beogradom, i da se te promene pre svega odnose na "izvinjenje, reciprocitet i unutrašnji dijalog".

"Primetio sam da je premijer, ne samo zbog reciprociteta, već i zbog mnogih drugih tema, promenio svoj stav u dijalogu, ali vreme je da se to dokaže. To su reciprocitet, izvinjenje i unutrašnji dijalog pre spoljnog", rekao je Abdidžiku koji se danas sastao u Prištini sa Kurtijem.

Kurti je u svojstvu premijera, pokrenuo seriju sastanaka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o nastavku dijaloga sa Beogradom.

Abdidžiku je preneo da su Kurtiju predali svoje viđenje tema u dijalogu, ističući četiri principa koja u Prištini treba da se pridržavaju.

"Prvi je da se jasno stavi do znanja da je Međunarodni sud pravde zaključio da nezavisnost Kosova nije prekršaj, zatim da da se o teritorijalnom integritetu Kosova ne može pregovarati, a treći da je ustavna organizacija Kosova neprikosnovena", rekao je Abdidžiku a prenose prištinski mediji.

Četvrti princip, kako je dodao,  je da u "DSK-u zahteva da konačni sporazum rezultira međusobnim priznanjem Beograda i Prištine i da Kosovo prizna pet zemalja EU koje ga ne priznaju".

"Sporazum bi takođe trebalo da dovede do pristupanja Kosova Ujedinjenim nacijama", naveo je Abdidžiku i dodao obavezu prisustva SAD tokom dijaloga.

Kurti se sastao i sa predsednikom Alijanse za budućnost Kosova Ramušem Haradinajem, a očekuje se tokom nedelje i sastanak sa Enverom Hodžajem, predsednikom najbrojnije opozicione Demokratske partije.

Komentari (0)

Srbija