Politika

Kamberi: Da li će neko odgovarati zbog Ljotićevih koračnica, Dačić: Šta sam to rekao?

Komentari

Autor: FoNet

20/05/2021

-

14:06

Kamberi: Da li će neko odgovarati zbog Ljotićevih koračnica, Dačić: Šta sam to rekao?
Kamberi: Da li će neko odgovarati zbog Ljotićevih koračnica, Dačić: Šta sam to rekao? - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, parlament.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik poslaničke grupe Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka Šaip Kamberi, pitao je danas predsednicu Vlade Anu Brnabić da li će zbog skandala na svečanosti povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, tražiti odgovornost onih koji su se bavili organizacijom tog događaja.

Kamberi je u Skupštini Srbije rekao da je na svečanoj akademiji kojoj je prisustvovao predsednik Srbije i ministri izvedena koračnica koju je koristila organizacija Zbor Dimitra Ljotića, a danas se, kaže, izvodi u obradi ultradesničarskih grupa.

"Rehabilitacija zločinaca i revizija istorije"

Kamberi je kazao da se već dve godine Dan pobede nad fašizmom proslavlja uz šetnju besmrtnih pukova po raznim gradovima, navodeći da je na čelu puka u Nišu bio “general Vladimir Lazarević, ratni zločinac osuđen na 14 godina robije za zlodela na Kosovu”.

On tvrdi da “Srbija i njena vlast što formalno što neformalno, glorifikacijom osuđenih ratnih zločinaca negiraju ratne zločine nad drugim narodima, pa i genocide u Srebrenici”, a da izvedba Ljotićeve koračnice predstavlja ideju rehabilitacije nacističkih saradnika i pokušaja revizije istorije.

Citat ili "citat" 

“Što reče neko, Srbija više nije u stanju čak ni da se maskira antifašizmom, a da to ne izgleda kao karikatura. Ovom prilikom vredi citirati predsednika Skupštine Dačića koji je navodno rekao - da je Hiter Srbin i njega bi rehabilitovali. Ne znam da li je Dačić baš to rekao, ali zvuči verovatno”, rekao je Kamberi.

Dačić je zatražio od Kamberija da ponovi šta je on to rekao.

“Nisam vas čuo, šta sam to rekao?”, pitao je Dačić, a Kamberi je rekao da je Dačić “navodno negde rekao da je Hitler Srbin, da bi i njega rehabilitovali”.

“Ne znam. Nije mi poznato”, odgovorio mu je Dačić, a Kamberi konstatovao da je to našao negde u štampi.

Komentari (0)

Srbija