Politika

Deseti dan na barikadama na severu Kosova pozicije nepromenjene: Putevi blokirani, ne pomeraju se ni ROSU

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

29/09/2021

-

07:57

Deseti dan na barikadama na severu Kosova pozicije nepromenjene: Putevi blokirani, ne pomeraju se ni ROSU
Administrativni prelaz Jarinje - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Srbi sa Kosova i Metohije, koji su nezadovoljni rasporedivanjem specijalnih jedinica kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, protestuju deseti dan zaredom.


Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak pozicije su nepromenjene, putevi blokirani, a specijalne snage policije se i dalje ne povlače.

Kako prenosi RTS, Srbi su, zbog lošeg vremena, uglavnom okupljeni u šatorima, a kažu da će na tim pozicijama ostati dok se ne dođe do rešenja.

Euronews Srbija/Vladislav Ćup

 

Od juče pojačano prisustvo KFOR-a

Gradonačelnici četiri srpske opštine na KiM odbili su juče predlog komandanta KFOR-a da se albanski specijalci zamene vojnicima KFOR-a, a da jednostrana odluka Prištine o oduzimanju srpskih tablica i ugrožavanje slobode kretanja ostane na snazi, jer bi time, kako navode, sever postao srpski geto.

"Sa željom da javnost informišemo o razvoju događaja i sprečimo dezinfirmacije koje plasira Priština kako bi opravdala podizanje tenzija u srpskim opštinama na severu Kosova i Metohije i slanje do zuba naoružanih formacija u naše opštine, ističemo da su gradonačelnici sa severa u toku jučerašnjeg razgovara od komandanta KFOR-a dobili predlog da se albanski specijalci zamene vojnicima KFOR-a, a da jednostrana odluka Prištine o oduzimanju srpskih tablica i ugrožavanje slobode kretanja ostane na snazi, te da sever postane srpski geto", navodi se u saopštenju gradonačelnika.

Oni dodaju da su ovakav predlog, u konsultaciji sa građanima, jednoglasno odbili


Inače, glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi, sastaće se danas u Briselu, potvrdio je portparol EU Peter Stano.

Printscreen/EU Debates|eudebates.tv

 

Prethodno je Stano naglasio da će "prvi pozitivan korak" u rešavanju trenutne situacije na KiM biti dolazak glavnih pregovarača u Brisel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a sutra s premijerkom Anom Brnabić, najavljeno je u Briselu.

Reagovala i Moskva: Zabrinuti smo zbog situacije na KiM

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je NATO i Evropsku uniju da urgiraju da Priština povuče snage sa severa Kosova i tako spreči eskalaciju.

Rusija je zabrinuta zbog situacije na Kosovu. Događaji idu od lošeg ka gorem scenariju, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Zabrinuti smo jer vidimo rastuće tenzije na Kosovu, koje su izazvane neodgovornim postupcima vlasti kosovskih Albanaca... Danas je očigledno da se situacija degradira od loše do još gore ... Još jednom naglašavamo da NATO snage na Kosovu i misija EU imaju mandate za sprečavanje bezakonja i stoga snose punu odgovornost za zaštitu civila i osiguranje mira i bezbednosti. Vreme je da se izvrši snažan pritisak na prištinsku administraciju kako bi ona povukla snage bezbednosti sa severa Kosova i sprečila da situacija sklizne u otvoreni sukob", rekla je Zakharova u saopštenju, koje je objavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija