Politika

Moskva pozvala NATO i EU: Priština da povuče snage sa severa Kosova

Komentari

Autor: Sputnjik

28/09/2021

-

16:30

Moskva pozvala NATO i EU: Priština da povuče snage sa severa Kosova
Moskva pozvala NATO i EU: Priština da povuče snage sa severa Kosova - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je NATO i Evropsku uniju da urgiraju da Priština povuče snage sa severa Kosova i tako spreči eskalaciju.

Ranije su patrole NATO snaga Kosova (KFOR) stigle na kontrolni punkt Jarinje na administrativnoj liniji između centralne Srbije i severnog Kosova i Metohije radi održavanja bezbednosti i slobode kretanja.

Rusija je zabrinuta zbog situacije na Kosovu. Događaji idu od lošeg ka gorem scenariju, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Zabrinuti smo jer vidimo rastuće tenzije na Kosovu, koje su izazvane neodgovornim postupcima vlasti kosovskih Albanaca ... Danas je očigledno da se situacija degradira od loše do još gore ... Još jednom naglašavamo da NATO snage na Kosovu i misija EU imaju mandate za sprečavanje bezakonja i stoga snose punu odgovornost za zaštitu civila i osiguranje mira i bezbednosti. Vreme je da se izvrši snažan pritisak na prištinsku administraciju kako bi ona povukla snage bezbednosti sa severa Kosova i sprečila da situacija sklizne u otvoreni sukob", rekla je Zakharova u saopštenju, koje je objavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

 

profimedia

 

Srbi koji žive na severu Kosova održali su 20. septembra mirni skup duž administrativne linije protiv zabrane srpskih registarskih oznaka koju je nametnulo Kosovo, prenosi Sputnjik. 

Nova uredba zahteva da sva vozila koja ulaze na Kosovo budu opremljena privremenim tablicama koje izdaje Priština, što je izazvalo neslaganje među srpskim stanovništvom. U večernjim satima, kosovska policija je upotrebila suzavac protiv demonstranata na prelazima Jarinje i Brnjak, ali su oni odbili da se raziđu.

 
 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u posebnom obraćanju da će Srbija pozvati NATO i međunarodni kontingent KFOR -a pod pokroviteljstvom alijanse da zaštite živote i imovinu Srba na Kosovu. Specijalni predstavnik sekretara UN, general Zahir Tanin, pozvao je sve strane na Kosovu da izbegnu sukobe i pređu na dijalog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija