Politika

Deveti dan protesta na severu Kosova, situacija mirna ali napeta: ROSU se ne povlače, a ni Srbi ne odustaju od barikada

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

28/09/2021

-

11:36

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Srbi sa Kosova i Metohije deveti dan protestuju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, zbog odluke Prištine o zameni srpskih registarskih tablica privremenim prilikom ulaska na KiM i raspoređivanja specijalnih jedinica policije na Jarinju i Brnjaku.


Raspoređivanje specijalnih jedinica policije na sever pokrajine izazvalo je uznemirenost među Srbima, koji su blokirali puteve koji vode ka administrativnim prelazima.

Na Kosovu i Metohiji i dalje je napeta situacija, kosovski specijalci se ne povlače sa položaja, a Srbi ne odustaju od mirnog protesta, javlja reporterka Euronews Srbija koja se nalazi na prelazu Brnjak.

Kako je navela, na Brnjaku se, za razliku od prelaza Jarinje nalaze i pripadnici Euleksa. Navodi i da se na Brnjaku nalaze i dva džipa KFOR-a sa pet vojnika. Kosovska policija parkirana je u selu što, kako dodaje, izaziva bojazan kod meštana, buduću da je troje njih pre nekoliko dana pretučeno.

Podsetila je i da je sinoć došlo do incidenta u južnom delu Kosovske Mitrovice kod kancelarije Ministarstva poljoprivrede gde je grupu od 11 osoba napala grupa od 10. Kosovska policija uhapsila je osam osoba, koje su učestvovale u napadu. Jedna osoba je u bekstvu, a jedan od uhapšenih je bio maloletan.

Nemačka poziva na smirivanje situacije

Savezno Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je danas da prati situaciju na severu Kosova i administrativnim prelazima i pozvalo Beograd i Prištinu da se uzdrže od provokacija i deeskalacije situacije.

U odgovoru prištinskoj "Gazeti ekspres", Ministarstvo je navelo da Berlin podržava rad specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka da se konstruktivno uključi u dijalog o normalizaciji koji vodi EU.

"Pozivamo Srbiju i Kosovo da se sastanu što je pre moguće kako bi razgovarali o daljem putu i drugim hitnim pitanjima. Podržavamo nedavne izjave evropskog komesara Žozepa Borelja o tom pitanju", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zaharova: Rusija zabrinuta zbog situacije na KiM

Rusija je zabrinuta zbog rastuće napetosti na Kosovu i Metohiji, izazvane neodgovornim postupcima Prištine, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Očigledno je da se događaji razvijaju po scenariju od lošeg ka gorem", ocenila je Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je ukazala da formiranje Zajednice srpskih opština, koja je zamišljena kao način da bude garantovano poštovanje prava i interesa Srba u pokrajini, ostaje "mrtvo slovo na papiru zbog sabotaže Prištine".

Zaharova ocenjuje da Priština želi da uspostavi poptunu kontrolu na teritoriji cele pokrajine, uz pomoć represivnog aparata samoproglašene kosovske "države".

Ona smatra da postupci Prištine ne nailaze na odgovarajuću ocenu niti ukor u Briselu, koji je ovlašćen da pomogne u traganju za rešenjem problema između Beograda i Prištine, kao ni u Vašingtonu.

Prema njenim rečima, snage NATO-a za Kosovo i Misija EU za vladavinu prava imaju potrebne mandate za sprečavanje bezakonja, te stoga snose punu odgovornost za zaštitu civila, osiguranje mira i bezbednosti.

Kancelarija: Napad nastavak i posledica bezumnih akcija Prištine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je jučerašnji napad na grupu Srba koji su otišli u južni deo Kosovske Mitrovice kako bi obavili administrativne poslove prava slika i prilika današnjeg društva na samoproglašenom "Kosovu", koje je "godinama građeno na otrovnoj i bezumnoj mržnji prema srpskom narodu i svemu što je srpsko".

"Ovaj nedopustivi incident nastavak je i posledica bezumnih akcija Prištine čiji specijalci danima provociraju srpski narod na prelazima na severu KiM", navedeno je u saopštenju Kancelarije.

Ističe se da se multietničko društvo ne pravi noževima, flašama, demonstracijama sile, niti mržnjom prema komšijama i sugrađanima i da je ovih dana postalo više nego jasno da Priština želi da Srba ili nema ili da budu zatvoreni u rezervate, bez prava na kretanje, jezik i slobodno mišljenje.

Kancelarija ukazuje da oni koji pozivaju "dve strane" na deeskalaciju, treba da, ako ne žele da nastave da zatvaraju oči pred realnošću, vide da "drugu stranu" u tom divljaštvu čine nezaštićeni ljudi, ugroženih prava.

Dačić: Policijske snage na severu nisu prva provokacija Prištine

Slanje policijskih snaga na sever KiM bez obaveštavanja Kfora i predsednika srpskih opština, nije prva provokacija Prištine, ali je u svakom slučaju jedna od onih koje nose visoki stepen rizika, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Istakao je i da je ovo ujedno proba za neke nove akcije u budućnosti, a da će situacija zavisiti od reakcije međunarodne zajednice.

"Oni u stvari ispituju teren koliko će daleko neko ići u njihovoj kritici i zato je bitno da međunarodna zajednica razume da, ukoliko se ovakvo ponašanje Aljbina Kurtija ne ograniči, da time sami doprinose izazivanju regionalne nestabilnosti", kazao je Dačić za Tanjug.

Dodaje da ovakve napetosti mogu da izazovu i ozbiljnije bezbednosne probleme, jer nažalost situacija u regionu je takva, kaže, da jedan incident može da izazove niz vezanih događaja i da ugrozi mir na našem prostoru.

Kada je reč o reakciji međunarodne zajednice koja poziva obe strane na smirivanje tenzije, Dačić kaže da je to uobičajeno i ističe da je nekorektno jer Srbija nikada nije bila ta strana koja je izazivala tenzije.

"Naprotiv, Srbija je bila uvek ta strana koja je primenjivala sve što smo potpisali i dogovorili se za razliku od Prištine, koja je od samog početka radila na opstrukciji Briselskog sporazuma", naveo je.

Na pitanje da li je EU pokazala da ne može da bude dostojan medijator između Beograda i Prištine, Dačić kaže da ukoliko EU zaista ne omogući da se Briselski sporazum sprovede sebe će definisati kao nekredibilnog pregovarača.

Podsećajući da su Briselski sporazum potpisali on, Hašim Tači i Ketrin Ešton, Dačić je ukazao na to da je odlaskom Eštonove EU izgubila dosta na kredibilitetu jer Federika Mogerini nije imala dovoljno političke snage i podrške najvažnijih faktora u EU za sprovođenje sporazuma.

"Ako EU nije u stanju da posle osam godina od potpisivanja sporazuma omogući da se on primeni, ako nije u stanju čak ni da osigura mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji onda se postavlja pitanje suštine i zašto bi se vodili bilo kakvi pregovori", kaže Dačić.

Podsetimo i da su juče gradonačelnici opština sa severa Kosova i Metohije razgovarali sa komandantom KFOR-a Frankom Federićijem, koji je rekao da se KFOR neće mešati u politička pitanja, niti nasilno uklanjati blokade sa puteva, saopštila je Srpska lista.

Printskrin/Euronews

 

Gradonačelnici su zahtevali da vojnici KFOR-a ostanu neutralni i da deluju u skladu sa rezolucijim 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Potrebno je da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci Rosu, posebno na prelazu Brnjak, pojača prisustvo KFOR-a kako bi se takvi incidenti sprečili i sačuvao mir

Federiči je u razgovoru sa njima rekao da je KFOR preduzeo dodatne korake na terenu, pojačavši patrole duž glavnih saobraćajnica gde su blokade i razmestivši svoje jedinice na Jarinju i Brnjaku, u skladu sa svojim mandatom koji proističe iz Rezolucije UN 1244.

"KFOR pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primenu svog mandata - proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. - kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Kfor je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i severno Kosovo", naveli su dalje iz KFOR-a za Euronews Srbija.

Sukob južnom delu Kosovske Mitrovice

Podsetimo, grupa od petnaestak Srba iz opština na severu Kosova i Metohije napadnuta je juče u južnom delu Kosovske Mitrovice. Niko nije teže povređen, iako su neki napadnuti flašama i noževima.

Kosovska agencija za civilnu registraciju objavila je podatak da je od 20. septembra, kada je uvedena mera izdavanja privremenih tablica, do danas izdala nešto više od 10.000 tablica uglavnom na prelazima, a deo i na teritoriji severa Kosova i Metohije. Najveći broj tablica izdat je na administrativnom prelazu Merdare, prenosi RTS. 

Euronews Srbija

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u video-snimku objavljenom na Instagramu da je važno "da su svi ljudi razumeli koliko je situacija teška, koliko su nam vezane ruke na Kosovu i Metohiji, ali da moramo da se borimo za svoj narod".

"Jer ako se ne borimo, onda nikada ništa nećemo moći ni da ostvarimo", poručio je Vučić u snimku na svom Instagram profilu.

Drecun: Ako Kfor želi da bude faktor stabilnosti, neka se tako ponaša

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun potvrdio je da je juče bilo sastanka između Kfora i prištinske samouprave i da je ponuđeno da Kfor zameni Rosu na punktovima, ali se ne zna da li je to prihvaćeno.

"Kfor je bio prisutan i 20. septembra pa smo dobili destabilizaciju situacije, ako već jesu faktor stabilnosti, ne smeju to da dozvole", rekao je za RTS Drecun.

Dodao je da su Kfor i Euleks znali da će premijer privremenih prištinskih instiotucija Aljbin Kurti poslati specijalne jedineice policije na sever KiM i da se nisu usprotivili tome.

"Ako Kfor želi da bude faktor stabilnosti, neka se ponaša tako. Bojim se da je pojavljivanje Kfora možda uzrokovano našim aktivnostima u centralnoj Srbiji i pokazivanje prisustva da su tu i da nadgledaju situaciju", dodao je Drecun.

Podsetio je da su pripadnici specijalne policije nekoliko puta nepotrebno maltretirali Srbe, a Kfor nije bio tu.

Drecun smatra da je politička akcija najvažnija kako bi Priština bila naterana da povuče specijalce sa severa pokrajine.

Stefanović: Srbija ne želi sukobe

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je Vojska Srbije nije ušla na teritorije gde po Kumanovskom sporazumu nema pravo da bude.

"Na tereritoriji centralne Srbije imamo pravo da raspoređujemo jedinice kako mislimo da treba. Nismo pretili bilo kome", rekao je on.

Dodao je da Srbija ne želi eskalaciju i sukobe, ali neće dopustiti da srpski narod bude ponižavan.

Istakao je da je KFOR zadužen da brine o bezbednosti Srba koja je ugrožena, i ponovi da će u slučaju eksalacije te snage imati određeno vreme da reaguju a zatim će reagovati Srbija.

Rekao je da je dolazak KFOR-a na adminstrativne prelaze posledica razgovara Vučića sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

"Podizanje borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti dalo je efekta i ohrabrilo naš narod, da se neće dozvoliti da ih bilo ko ubija", rekao je on za Tv Pink.

Pozivanje obe strane na deeskalaciju on je ocenio kao fraze, jer je Priština poslala specijalne jedinice sa dugim cevima da sprovedu nepravo na administrativnim prelazima.

Stefanović je naveo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vuče filigranski precizne i politički potpuno tačne poteze koji koriste srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i ne čine štetu nikome drugome.

Na ocenu premijera Albanije Edija Rame da je reč o teatru, Stefanović je odgovorio da nije ni teatar, niti je smešno kada dođu ljudi sa dugim cevima i transporterima da prete Srbima.

 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija